Moderní léčba umožňuje HIV pozitivním dožít se vysokého věku

Počet HIV pozitivních v Česku přibývá. V současnosti je jich kolem tří tisíc. Díky moderním terapeutickým postupům ale došla léčba HIV v posledních letech takového pokroku, že pacient má šanci dožít se očekávaného věku běžné populace, říká lékař Dan Veselý z pražského AIDS centra Na Bulovce.

Pacienti s HIV se v Česku mohou léčit celkem v osmi centrech po celé republice, jedno z nich je i v Nemocnici Na Bulovce. Léčba za poslední léta pokročila. „S účinnou léčbou je stále vzácnější, že někdo do stadia AIDS dospěje,“ říká Dan Veselý. Léčba je teď navíc komfortnější, pacienti s HIV už nemusí brát velké množství léků. „Léky jsou pro většinu pacientů dostupné ve formě jedné tablety.“ Léky je ale třeba brát pravidelně, jinak virus může zmutovat do odolnější podoby.

Osvěta je podle Dana Veselého v poslední době řídká a strach z nemoci se ve společnosti vytrácí. „Z HIV se stalo kalkulovatelné riziko. Většina lidí, kteří se nakazí mezi 20 a 30 lety, má vyhlídky, že se dožijí sedmdesáti, osmdesáti let a nakonec zemřou třeba na infarkt,“ vysvětluje.

HIV pozitivních lidí jsou v Česku asi 3000, letos do konce března přibylo 68 dalších. Loni v České republice na AIDS zemřelo 16 lidí.

Spustit audio