Mobil v ruce a sluchátka na uších. Proti nepozornosti chodců bojuje Praha 14 výstražnými piktogramy

1. duben 2021

Městská část Praha 14 přidává další opatření pro bezpečnost chodců. Vedle zpřehledňování přechodů a zklidňování dopravy nechala nově k vybraným přechodům namalovat výstražné piktogramy.

Nové opatření míří na chodce, kteří by mohli vinou nepozornosti vstoupit do vozovky přímo před jedoucí auto. Radnice nechala před vybrané přechody namalovat výstražné piktogramy – přeškrtnutý mobilní telefon a sluchátka. „S nepozorností chodců souvisejí právě tyto dnešní technické vymoženosti. Člověk se kouká do telefonu místo toho, aby se rozhlédl kolem sebe, než vstoupí do vozovky. Když má navíc na uších sluchátka, blížící se auto nemá šanci ani slyšet,“ uvedl místostarosta MČ Praha 14 Petr Hukal.

Čtěte také

Výstražné piktogramy varují chodce zatím na dvou místech – před stanicí metra Rajská zahrada a u tramvajového obratiště na Lehovci. Radnice plánuje postupně označovat i další přechody. Tipy mohou posílat i občané.

„Je pravdou, že chodec má před automobilem na přechodu přednost, ovšem nelze na to spoléhat stoprocentně. Vždy si musí být jistý, že o něm řidič blížícího se vozu ví a že zpomaluje. On je ten nejslabší, respektive nejohroženější účastník silničního provozu,“ dodává místostarosta Hukal.

autor: ech | zdroj: MČ Praha 14
Spustit audio