Mluvčí ČOI radí: Co dělat, když pošlete peníze přes podvodný web nebo vám je vyhrožováno pokutou při změně dodavatele energií?

Štěpánka Duchková si tentokrát do pořadu K věci pozvala tiskového mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha. Řeč byla o nekalých praktikách dodavatelů energií, které nabírají na obrátkách, a také o tom, jak si dát pozor na nebezpečné weby, které nabízejí rychlé zbohatnutí.

Trendem posledních několika let je podle mluvčího ČOI aukce energií. Spotřebitelé jsou při nich telefonicky kontaktováni se slibem, že získají levnější energie, nebo je osobně navštíví prostředníci s nabídkou, že za ně vyberou levnějšího dodavatele.

„Trik funguje v tom, že každý, kdo dodá dodavateli novou domácnost, která k němu přejde, tak má provize. Trh s energiemi se tak rozbujel, že ty provize jsou tři tisíce i více korun za jedno odběrné místo, což je obrovská motivace. Jako na běžícím pásu vznikají společnosti, které i na základě lží a nesprávných informací zmanipulují člověka, aby podepsal plnou moc někomu, koho jste neviděli, že za vás vybere nového dodavatele energie. Takže ani nevíte, ke komu přejdete,“ vysvětluje princip Jiří Fröhlich.

Spotřebiteli, který by si rozmyslel, že chce k novému dodavateli přejít, pak bývá vyhrožováno smluvní pokutou. „Když si to rozmyslíte, protože i na to máte ze zákona nárok – do 15. dne od započetí dodávek energií – tak vám prostředník hrozí smluvní sankcí. A ty jsou tři, šest, devět, ale viděl jsem i čtyřicet tisíc korun.“ V takovém případě Jiří Fröhlich jednoznačně doporučuje pokutu nezaplatit. Podvedení se také mohou obrátit na Českou obchodní inspekci.

Weby, které nabízejí rychlé zbohatnutí i zázračné léky

ČOI varuje také před nebezpečnými weby, které nabízejí například rychlé zbohatnutí. Takové weby mohou vypadat velmi důvěryhodně, obsahují třeba loga známých společností. Jedním z klíčů, jak tento podvodný web rozpoznat, může být podle mluvčího absence seriózního kontaktního údaje nebo apel na uživatele, aby jednali co nejrychleji. „Zázračné zbohatnutí v podstatě neexistuje. Kdyby někdo věděl o tom, že z pěti tisíc udělá za měsíc 150 tisíc korun, asi nebude vytvářet webové stránky a nabízet vám to samé,“ dodává Fröhlich.

Rizikové weby, které nabízí rychlé zbohatnutí nebo třeba zázračné léky na nemoc, zveřejňuje Česká obchodní inspekce na svých stránkách. Seznam čítá už 1 100 takových webů. V momentě, kdy si uživatel uvědomí, že zaslal peníze přes podvodný web, doporučuje Jiří Fröhlich bez váhání kontaktovat svou banku. „Existuje služba chargeback, což znamená, že vám tu platbu mohou vrátit zpátky na účet. Není na to právní nárok, nicméně banky jsou schopny a ochotny – některé více, některé méně – až do 13. měsíce zaúčtovat vám peníze zpátky, ale je důležité do banky fyzicky dojít.“

Poslechněte si celý rozhovor Štěpánky Duchkové s mluvčím ČOI Jiřím Fröhlichem. Zmiňuje v něm třeba i konkrétní příklady.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio