Mládě kočkodana se pyšní prvenstvím v novém pavilonu goril, který ještě ani nestihli otevřít

10. srpen 2022 12:58

Připravovaný nový pavilon goril v Zoo Praha zvaný Rezervace Dja bude otevřen až koncem září, ale už má první mládě. Kočkodan Brazzův přišel na svět minulou středu.

Podle chovatelů se mláděti daří dobře. „Poprvé se na něj návštěvníci mohou přijít podívat za sedm týdnů při slavnostním otevření 28. září,“ zve na nejnovější přírůstek ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V pavilonu jsou ještě další mláďata, a to guerézy pláštíkové a samozřejmě náš gorilí sameček Ajabu. Ovšem malý kočkodan je prvním potomkem, který zde byl narozen,“ vysvětluje Bobek.

Mládě se před týdnem narodilo osmileté samici Anastasii, otcem je o rok starší samec Malik. Kočkodani Brazzovi jsou jedinými zástupci svého rodu často tvořící monogamní páry. Samec Malik je tak otcem i starších sourozenců mláděte – dvouleté samičky Mimo a ročního samečka Malangy. Ti jsou již zcela samostatní, se svými rodiči však zůstanou do své pohlavní dospělosti, které dosáhnou v pěti letech.

Malý kočkodan se narodil osmileté samici Anastasii

„Mládě pije a je vitální. Přestože se bez ustání zdržuje matce na břiše, už nyní se zajímá o své okolí. Jeho zkušená matka Anastasia o něj vzorně pečuje – jazykem mu čistí srst, oči i nos a zatím se s ním zdržuje stranou od ostatních členů skupiny,“ chválí mateřskou péči vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Svou růžovou kůží a jednobarevným zbarvením je týdenní mládě zatím velmi nepodobné svým dospělým rodičům, pro které je typická tmavá kůže, olivová srst, bílý plnovous a oranžová čelenka. Zcela „vybarvit“ by se mládě mělo nejdříve za tři roky, ovšem již za půl roku se bude moci pochlubit bílými vousy, které také již mají jeho starší sourozenci.

Samec talapoina severního Šklíba zkoumá vnitřní i vnější výběh, kde se za hezkého počasí rád sluní

Momentálně se také pražští kočkodani seznamují se svým „sousedem“ v protější expozici. Samec talapoina severního původem z vratislavské zoo, kterého podle jeho typického výrazu chovatelé nazvali Šklíba, si zde od pátku zvyká na svůj nový domov. V dalším týdnu se k němu připojí tři samice z pavilonu Afrika zblízka.

Rezervaci Dja představí Zoo Praha veřejnosti 28. září při příležitosti své 91. výroční slavnosti.

zdroj: Zoo Praha
Spustit audio

Nejnovější zprávy