Místo pro hlídání města před pohromami i sledovací bod SNB. Vydejte se na věž u kostela sv. Mikuláše

6. květen 2022

Do Prahy se pomalu začínají vracet turisté. Jednou z možností, jak se můžou po hlavním městě pořádně rozhlédnout, je vyšlápnout si na některou z věží. Reportérka Kristýna Vašíčková vyrazila na jednu z těch méně známých - Městskou věž u kostela svatého Mikuláše, odkud se v 19. století hlásily požáry. O sto let později měla už jiné využití.

303 schodů vás dovede do pozorovatelny s krycím názvem Kajka. „To je sledovací bod II. správy kontrarozvědné SNB, tady sídlil člověk, který řídil sledování. Protože on odsud viděl na všechny ty důležité komunikace – Karmelitská, Mostecká atd. Oni mu hlásili, kdo z které ambasády kam odchází nebo přichází a on dalším agentům rozděloval role,“ vypráví kurátor pražských věží Karel Kučera.

O několik pater níž se nachází maličká místnost za dřevěnými dveřmi, která se letos poprvé otevře i veřejnosti. „Teď se nacházíme v místě, které pravděpodobně sloužilo jako byt pomocného hlásného. Udělali tady jen takovou dřevěnou boudu, problém je, že jim tam táhne. A Praha zadá projekt jednomu architektovi a ten vymyslí, že nejsnadnější a nejlacinější materiál, jak to alespoň trochu odizolovat, bude polepit to zevnitř papírem. Starými novinami, papírem od buřtů, prostě co kdo sežene. Tohle je jediné místo v celé Praze, kde to můžete vidět.“

Kurátor pražských věží Karel Kučera

Pražské věže patří mezi turisty k oblíbeným cílům. Proto se v letošním roce očekává, že se jejich návštěvnost po covidových letech opět zvýší. Městskou věž na Malostranském náměstí ale turisté zatím neobjevili. Vůbec nejvyšší počet návštěvníků si stále drží Petřínská rozhledna se zrcadlovým bludištěm a Staroměstská radnice.

Poslechněte si celou reportáž z věže u kostela svatého Mikuláše.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio