Miro Žbirka v Národním muzeu. Jedinečná výstava zve na procházku jeho životem, nabídne i silent disco

19. říjen 2022 10:17

Do Národního Muzea na diskotéku? Ano, nic není nemožné. Nově se zde otevírá výstava, která připomíná zpěváka Mekyho Žbirku. Uvidíte nejen jeho první kytaru, ale i jeho významná hudební ocenění. A v některých sálech muzea si budete moct i zatancovat.

Desítky sluchátek jsou jednou z dominant výstavy Roky a dni. Jde o silent disco, návštěvník si tak může písničky pustit nahlas do sluchátek a tím nikoho nebude rušit.

„Diskotéka v Národním muzeu není povolená, ale to nás vedlo k přesvědčení, že to tam budeme muset nějakým způsobem dostat. V muzeu je povoleno padesát decibelů a to je pro jednu z největších československých legend špatná devíza,“ říká architekt výstavy Josef Tomšej.

Národní muzeum je tedy spokojené, kostru plejtváka Myšoka tato diskotéka nevyruší. Hudební playlist je napojený i na videa. Výstava je pojmenovaná podle třetí studiové desky Miroslava Žbirky Roky a dni.

Výstava Roky a Dni v Národním muzeu, která připomíná život Mekyho Žbirky.

„Teď jsme minuli Mekyho bundu, tu viděli všichni, protože ji mockrát nosil v televizi, ale nevím, jestli někdo viděl jeho první magnetofon Sonet Duo, na kterém si pouštěl a nahrával The Beatles,“ ukazuje část výstavy manželka Žbirky Kateřina.

Bez brýlí to nebyl on

Vyzvala také fanoušky, aby jí zasílali předměty, které mají doma. „Přišly mi krabice fanouškovského magazínu, který se jmenoval Roky a dni, ale i průkazka Mekyho fanklubu, ten vzniknul v roce 1984.“

A jaký je její nejoblíbenější předmět? „Asi jsou to Mekyho brýle, které nosil poslední roky. Když začínal kariéru, tak brýle měl. V určitém období – kvůli fotbalu – začal nosit kontaktní čočky a zdálo se mu, že to dobře vypadá. A trochu tím naštval fanoušky, protože ho znali s brýlemi. A on jim odpovídal, že se s nimi nenarodil,“ vzpomíná Kateřina Žbirková.

Výstava Roky a dni bude v Národním muzeu do konce letošního roku. V pátek si hudbu Miroslava Žbirky mohou fanoušci připomenout také na speciálním koncertu v pražském O2 universum.

Poslechněte si celou reportáž, kde Kateřina Žbirková mluví i o tom, co by byla ráda, aby na výstavě návštěvníci objevili. 

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy