Ministr zdravotnictví: Kapři a stromečky budou. Opatření se zmírní na třetí stupeň nejdřív za týden

20. listopad 2020

Česko čeká postupné rozvolňování vládních opatření. Toho prvního většího bychom se mohli dočkat už za týden.

V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný vládě navrhne přesun z pátého, nejpřísnějšího do čtvrtého stupně rizika. Čtvrtý stupeň předpokládá skóre podle PES 61 až 75. „Aktuální hodnota je 62 bodů, což je blízko ke stupni tři. Budeme trvat na tom, aby uběhlo ještě sedm dní, než bude možné stupeň tři vyhlásit,“ řekl k tomu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

A jak to bude s vánočními svátky? „Vánoční trhy, prodej kaprů a stromků, případně Mikuláš, tak do jednoho z mimořádných opatření, které bude ministr předkládat na vládě, jsou zařazeny podmínky pro prodej vánočních stromků a kaprů,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Kapři a stromečky budou. Co se týče Mikuláše, uvidíme za týden,“ řekl ministr zdravotnictví.

Zároveň v pátek ráno řekl ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v Ranním interview Radiožurnálu, že příští týden by se mohly otevřít všechny obchody. „Budeme se snažit, aby se v příštím týdnu vše naráz otevřelo, byť ve velmi specifickém a restriktivním režimu.“

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio