Ministerstvo vnitra, hasiči i policie. Weby čelily DDoS útoku, přihlásila se k nim ruská skupina

27. duben 2022

Weby Ministerstva vnitra, včetně stránek Policie ČR i Hasičského záchranného sbor ČR, byly ve středu od rána nedostupné kvůli kybernetickému útoku. Řekla to mluvčí ministerstva Klára Dlubalová. Stránky byly přetíženy takzvaným DDoS útokem, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. Už minulý týden čelily státní weby v Česku stejným útokům.

K útokům se ve středu podle zjištění ČTK znovu přihlásila ruská hackerská skupina Killnet, která se hlásí i k napadením českých webů z minulého týdne. „K únikům dat nedošlo. Pracujeme na tom, aby stránky ministerstva, policie i hasičů začaly co nejrychleji pracovat,“ uvedla ke středečnímu útoku mluvčí vnitra.

Minulý týden ve středu a čtvrtek bylo napadeno několik webů státu. Šlo o weby vlády a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebo portál veřejné správy, který spravuje Ministerstvo vnitra. Pod útokem byly také třeba stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah. Ani tehdy podle vnitra žádná data neunikla.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl tehdy médiím, že útoky způsobili ruští hackeři. K útokům se pak přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Ve středu skupina na svém webu uvedla, že stejné útoky hrozí i českým médiím, pokud nepřestanou skupinu Killnet označovat za prokremelskou.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků opakovaně upozorňuje v souvislosti se situací na Ukrajině, která nyní čelí ruské vojenské invazi. Česko Ukrajinu ve válce s Ruskem podporuje mimo jiné i dodávkami zbraní. Rusko vyhrožuje státům podporujícím Ukrajinu odvetou. NÚKIB nabádá organizace k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio