Ministerstvo dopravy zrušilo stavbu obchvatu Olbramovic. Stěžoval si i vlastník Farmy Čapí hnízdo

8. červenec 2019 11:19

Ministerstvo dopravy zrušilo stavební povolení pro obchvat Olbramovic na silnici z Prahy do Českých Budějovic. Mezi stěžovateli byl i autobazar nebo firma Imoba, která vlastní Farmu Čapí hnízdo, uvedla Česká televize.

„Na základě uvedených skutečností dospělo ministerstvo k závěru, že stavební povolení vydal krajský úřad v rozporu se zákonem, a proto bylo v odvolacím řízení zrušeno a věc vrácena k novému projednání, v němž je krajský úřad povinen se řídit právním názorem ministerstva,“ uvedl resort dopravy v rozhodnutí zveřejněném na webových stránkách

Čtěte takéByl to obrovský šok, určitě to nenecháme stát, říká starosta Olbramovic ke zrušenému obchvatu

Společnost Imoba, která vlastní areál Čapí hnízdo, například argumentuje, že by hluk z obchvatu rušil hotelové hosty. 

O stavbě obchvatu Olbramovic na Benešovsku se přitom mluví od 80. let. Ředitelství silnic a dálnic neúspěšně vyjednávalo o výkupu potřebných pozemků od roku 2005. 

Obchvat Olbramovic, který má ulehčit frekventované silnici I/3 z Benešova na Tábor, by se měl začít stavět letos v srpnu

Obchvat za téměř půl miliardy dostal stavební povolení v roce 2018. Jak tehdy v listopadu informoval pořad Reportéři ČT, odvolala se proti němu mimo jiné i společnost Imoba ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Firma Imoba přitom před třemi lety na jeho plánované výstavbě vydělala. Státu tehdy prodala pozemky, které na obchvat potřeboval, za osminásobek znalecké ceny. 

Budování obchvatu mělo začít letos na podzim. Povolení ke stavbě teď bude muset úřad znovu projednat, říká mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Čtěte takéKraj chce nové povolení k obchvatu Olbramovic vydat ještě letos, počítá s původním termínem stavby

"Rozhodnutí, kterým byla stavba povolena, byly vady protestního charakteru a spis byl veden nekvalitně, tudíž jsme museli rozhodnutí krajského úřadu zrušit a vrátit k novému projednání," dodal.

Obyvatelé Olbramovic čekají na obchvat desítky let. Obcí v současnosti vede hlavní tah z Prahy do jižních Čech a Rakouska a bývá úsekem častých dopravních nehod. 

autor: Adam Bejšovec | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio