Michal Pavlíček probudil k činnosti Stromboli

24. listopad 2014

Hudební sopka Stromboli Michala Pavlíčka začne zase soptit, a to 4. prosince v pražské O2 areně. Kultovní skupina vznikla před třiceti lety. Stromboli vystoupí v původní sestavě v čele s jejím zakladatelem, Bárou Basikovou, Klaudiem Kryšpínem, Jiřím Veselým, Vendulou Kašpárkovou, Vilémem Čokem, Vladimírem Gumou Kulhánkem a Romanem Dragounem.

V rámci koncertu zazní průřez skladeb z alb Stromboli (1987), Shutdown (1989) i několik novinek. Návštěvníky čeká velká show a především jedinečný zážitek být u jediného vzpomínkového vystoupení Stromboli.

O jubileu, koncertu i případných plánech, co bude se značkou Stromboli dál, v pátek 21. listopadu v Nočním proudu Jitky Benešové osobně mluvil výjimečný kytarista a skladatel Michal Pavlíček.

„Když jsem skládal hudbu pro tento projekt, zrovna jsem pročítal knihu o sopkách a sopečné běsnění mne fascinovalo. Stromboli se mi líbila, jak hrdě trčí z nekonečného moře a že je to jediná nonstop činná sopka v Evropě. Analogie sopky mi přišla vhodná - výbušná extatická hudba s náladovými vlnami. Ale zásadním impulzem pro mne bylo moje osudové setkání s Bárou Basikovou, která se pro mne stala stěžejní inspirací," vzpomíná na vznik Stromboli.

autor: jib
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.