Mezi uživateli drog v Praze nejsou žádní nově nakažení virem HIV a tuberkulózou. Objevily se ale hepatitida C a syfilis

6. listopad 2012

Občanské sdružení Sananim, které se zabývá problematikou drogově závislých, dnes zveřejnilo výsledky testování infekčních onemocnění. To v Praze probíhalo v rámci evropského programu Impact, který zkoumal stav uživatelů drog celkem ve čtyřech Evropských zemích, mimo jiné i na Slovensku či v Itálii. Odborníci se zaměřili především na injekční uživatele drog, u kterých hrozí největší riziko nakažení HIV či tuberkulózou. Jak výsledky dopadly, zjišťovala redaktorka Magdaléna Medková.

Výskyt hepatitidy C a v menší míře syfilis, to jsou výsledky testování, které v Praze probíhalo v rámci evropského programu na pomoc potřebným IMPACT. Pozitivní zprávou přitom je, že pracovníci nezaznamenali žádné nově nakažené tuberkulózou či virem HIV, ty se totiž v evropském měřítku začaly v posledních letech rapidně šířit.

„V České republice jsme naštěstí téměř všichni očkovaní, takže tady zkrátka tuberkulóza neměla nárok. Ale my jsme si řekli, že běží-li tato nemoc v Evropě, přeci jen to zkusíme, protože je možné, že to bude i tady. Takže jsme byli vděční, že jsme to mohli udělat a jsme samozřejmě spokojeni s konečnými výsledky, protože to znamená, že tady ten problém zatím není," podotýká ředitel občanského sdružení Sananim Jiří Richter.

Ve srovnání například s Itálií či západními zeměmi si tak Česká republika vede v boji s touto nemocí mnohem lépe. Nízký je i výskyt HIV, což lze podle pracovníků vidět v rostoucím počtu nových preventivních programů. Horší už je to ale se žloutenkou typu C či nemocí syfilis, která byla zaznamenána u 30 až 50% testovaných.

"To číslo 40, 50% žloutenky C je mezi našimi klienty v posledních letech stabilní. Když jsme v 90. letech začínali, bylo o něco vyšší, okolo 70% procent. To znamená, že se to s největší pravděpodobností podařilo srazit těmi preventivními programy, ale stále jsme ve srovnání s evropskými zeměmi poměrně vysoko."

Jakub Minařík, který se v organizaci Sananim specializuje na ambulantní služby, přitom upozorňuje na možné riziko onemocnění injekčních uživatelů drog ve vězení. Jak průzkum totiž ukázal, téměř 40% dotazovaných tu při svém pobytu vyzkoušeli či pravidelně užívali těžké drogy.

"Pravděpodobně se tam ty drogy dostávají, pravděpodobně se tam dostává i injekční materiál, hloupé je, že se tam dostává v počtu omezených kusů, takže je možné, že ti, co užívají drogy ve vězení, tak je užívá větší skupina lidí pomocí jednoho injekčního setu, což zvyšuje riziko šíření infekčních nemocí."

Možným řešením by podle něho bylo v zajistit v zařízení výměnné programy, které by pro vězně zabezpečily dostatek injekčních jehel. Na to ale většinou nemají organizátoři dostatek peněz. A právě na větší přísun finančních prostředků se chce organizace v příštích letech zaměřit.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio