Metoda českých vědců odhaluje padělky bankovek a uměleckých děl. Dokáže poznat i kondici rostlin

10. říjen 2022 11:35

Odhalování padělků uměleckých fotek nebo bankovek by mohlo být díky českým vědcům snazší. Experti z ČVUT v Praze totiž vytvořili metodu na analýzu nejen tisku. Využívá speciální kameru a nově vyvinuté algoritmy. Podle odborníků z Fakulty elektrotechnické je postup unikátní a uplatnění může najít třeba i v biologii.

Čtěte také

Jsme v jedné z laboratoří na katedře radioelektroniky a pod takzvanou hyperspektrální kamerou ve stojanu popojíždí fotografie. „Když snímáme normální kamerou, tak ta snímá jen červenou, zelenou a modrou. Naše kamera je schopna snímat najednou tisíc barevných složek,“ vysvětluje Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Právě on autorský tým stojící za novou metodou vedl. „Jsme schopni potom identifikovat druhy materiálů, případně inkoustů, na kterých byly vytištěny fotografie,“ dodává.

Algoritmus je unikátní, založený na matematickém přístupu a obrovské databázi. Díky tomu dokážou vědci po naskenování rychle určit celou řadu věcí. Uplatnění nové analýzy v praxi může být různé. Dokáže určit, jestli jsou vytisknuté fotografie nebo bankovky originální.

Bankovky, malby i rostliny

„Už to získalo několik citací od autorů v zahraničí. V příštích deseti letech se takové metody budou asi běžně používat. Jsme jedni z prvních, kteří to využili. Vize je taková, že bychom byli schopni rozpoznávat například i malby starých mistrů.“

„Vzhledem k tomu, že metoda funguje na principu odrazivosti – různé inkousty odráží na různých vlnových délkách, tak my vlastně porovnáváme nově nasnímaná data s další databází. To porovnání už je velmi rychlé,“ přibližuje doktorand Lukáš Kraus.

Hyperspektrální kamera

Metoda ale může mít uplatnění i v biologii. Pod hyperspektrální kameru teď vědci nedávají fotky a bankovky, ale natrhané listy rostlin.

„Rostliny mají nějakou odrazivost a pohltivost slunečního záření. Rostlina, která je vystavena stresu nedostatkem vody, chorobou a podobně, mění svou spektrální odrazivost. Okem to nerozlišíme,“ uvádí děkan Páta.

Odborníci na výzkumu pracují i se soukromou sférou, což by mělo pomoci metodu rozšířit především mezi fotografy a galeristy.

Spustit audio

Související