Městská knihovna v Praze se těší na moderní pobočku na Petřinách. Stavba nové budovy už začala

29. červen 2022 12:30

Nová knihovna nahradí dočasnou stavbu bývalé školky postavené v 50. letech 20. století, která knihovně sloužila od 60. let. Předpokládaný termín otevření pro veřejnost je podzim 2023. 

Architektonický návrh knihovny vypracovalo studio Monom, které je i autorem podoby interiérového vybavení. Budova nabídne také prostory kluboven, multifunkční sál s možností filmových projekcí, koncertů, přednášek i divadla. Příjemným bonusem pro čtenáře bude také propojení přízemí se zahradou.

„Knihovna své služby neustále rozvíjí a knihovna, která k tomu má prostor a vybavení, je významným hybatelem v oblasti rozvoje komunit a zvyšování kvality života v místě a Petřiny na knihovnu, která plní i funkci kulturního a komunitního centra už dlouho čekají,“ připomíná ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

„Prvním krokem bylo odstranění stávajícího objektu knihovny, následně se začalo s hloubením stavební jámy, která bude mít hloubku pět metrů pod úroveň stávajícího terénu. Z jámy pak začne vyrůstat železobetonová konstrukce nové knihovny s jedním podzemním a čtyřmi nadzemními podlažími,“ vysvětluje postup stavby knihovny stavbyvedoucí Pavel Růžička.

Slavnostní poklepání na základní kámen nové knihovny na Petřinách

Předpokládaný termín dokončení stavby, včetně úprav okolí, je léto 2023. Po nastěhování by mohla knihovna začít čtenářům sloužit na podzim 2023. Očekává se, že celková částka na stavbu a vybavení knihovny bude ve výši 226 milionů Kč.

autor: | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio

Související