Město na Měsíci, kolejích nebo muzeum vytesané ve skále. Utopickou architekturu představuje DOX

24. únor 2020

Centrum současného umění DOX představuje deset let trvající výzkumný projekt s názvem Galegion.  S tím přišli studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze a Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v ateliérech profesora Petra Hájka.

Výzkum se zabývá hledáním nových metod navrhování urbanismu a prověřuje je v konkrétních lokalitách. Autorem slova galegion je matematik Ivan M. Havel a významově zahrnuje tři jiná slova: archiv, muzeum, galerii.

„Jde tady o čirou tvořivost, fantazii a kreativitu, zaměřenou na konkrétní zadáni bez klasických omezení, technických, formálních, právních nebo finančních. Jedná se víceméně o řešení často velmi komplikovaných zadání, nespoutaných těmi formálními nároky,“ vysvětluje podstatu výstavy její kurátor Leoš Válka.

Výjimkou je ukázka projektu umělého ostrova Adriaport u Jadranského pobřeží spojeného s tehdejším Československem 400 km dlouhým tunelem, který byl vyprojektován v roce 1977 v Pragoprojektu pod vedením prof. Karla Žlábka a který se po intervenci Sovětského svazu neuskutečnil.

Výstava v Centru současného umění DOX v Holešovicích potrvá do 25. května.

Spustit audio