Méně vánoční výzdoby, zábavy, úředníků i služeb pro lidi. Praha 8 se dostala do finanční krize

3. prosinec 2019 15:22

Rozsvícené hvězdy na lampách nebo světýlka na stromech o Vánocích ve městech a obcích bereme jako běžnou věc. Pro Prahu 8 to je ale letos příliš velký luxus, který podstatně seškrtala. Musí šetřit. A hledat, z čeho zajistí další chod úřadu a městské části.

Vánoce bez bohaté výzdoby budou pro lidi menší problém než omezování základních služeb. Od nového roku totiž radnice zruší lůžkovou část Gerontologického centra v Šimůnkově ulici. Sociální služby, denní stacionář nebo geriatrické ambulance by měly fungovat i nadále.

Zatímco na vánoční výzdobě nebo na jednom ze tří kluzišť, které kvůli penězům není letos v karlínských kasárnách, ušetří městská část asi pět milionů korun, na provozu gerontocentra jsou úspory násobně vyšší. Roční provoz podle radnice stojí přes 20 milionů. Jeden z největších výdajů jsou platy úředníků. I tady radnice škrtala. Podle starosty Ondřeje Grose z ODS teď na úřadě pracuje 290 lidí z původních 350.

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek z Prahy Sobě řekl, že by osmou městskou část Praha nenechala zbankrotovat. Otázka však je, jak by se takový bezprecedentní případ řešil, aby na tom nebyli škodní obyvatelé jiných městských částí.

Problém v hospodaření

Překážou podle starosty Grose je, že Praha 8 nemá žádné rezervní peníze. Podle něj je na tom Praha 8 finančně špatně kvůli nezodpovědným hospodařením bývalého vedení. „Všechny městské části, pokud mají schodek, tak ho musí dotovat z přebytku minulých let nebo z nějakých rezerv, které mají. Ale ty už po minulých čtyřech letech nejsou,“ říká starosta Ondřej Gros.

Bývalý starosta Roman Petrus to však vidí jinak. „Kdo si dá práci a najde si závěrečné účty za posledních deset let, tak zjistí, že finanční prostředky utratila ta koalice, která byla před námi. Ta naše koalice byla historicky asi nejúspěšnější v získávání finančních prostředků z Magistrátu hlavního města Prahy,“ říká.

Podle náměstka Vyhnánka bude důležité, aby vedení městské části dál šetřilo. Důležité bude také třeba vyřešení otázky, co s rozestavěným centrem Nová Palmovka. Částečně pomoct by mohly třeba i vybrané daně - jeden z hlavních zdrojů příjmů - zvýšením daně z nemovitosti získá městská část skoro dvakrát tolik, takže téměř 117 milionů.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio