Měli jsme potřebu napsat něco o Václavu Havlovi a představit ho jako hrdinu, říká Jan Pergler

31. říjen 2020

Bývalý novinář Jan Pergler společně se svým kolegou Janem Dražanem před lety založili nakladatelství Zeď, které se zaměřuje na chytré knihy s poutavými příběhy. Na jaké knižní novinky se můžeme těšit v nejbližší době a jak to v současné době vypadá s trhem knih?

Jan Pergler se věnuje svému zaměstnání v korporátní sféře. Po víkendech a večerech dává přednost knihám. Vlastní totiž se svým kamarádem Janem Dražanem nakladatelství Zeď. „My jsme měli potřebu napsat v době před čtyřmi lety něco o Václavu Havlovi. Měli jsme pocit, že Václav Havel je tady v tu dobu největší fackovací panák ze strany tehdejšího exprezidenta a prezidenta a měli jsme potřebu, protože jsme prožili naše novinářská léta vedle Václava Havla, k tomu něco říct a představit ho jako našeho hrdinu,“ vysvětluje, jak se bývalý novinář dostal k vlastnímu nakladatelství. „Když  jsme se bavili o tom, jak knížku pojmeme, tak jsme se bavili s řadou kamarádů, kteří už nějaké malé, velké nakladatelství mají a ti nám říkali, že je nejlepší si založit vlastní nakladatelství, abychom se nemuseli s nikým bavit o tom, kdo bude v knížce, kdo tam bude hovořit...“ Nakonec tak založili vlastní nakladatelství a vydali první knihu Náš Václav Havel.

Jelikož nás čekají v nadcházejících dnech krátké dny a dlouhé večery, přichází ideální doba na čtení. Jan Pergler nám proto doporučil, co číst během podzimu a zimy. „My jsme vydali dvě knížky, které se zabývají koronavirem. Jedna je zpověď 19 lidí, kteří svým způsobem hodnotí první jarní krizi, ta se jmenuje Doba koronavirová. A ta druhá, to je úplně něco jiného, to se jmenuje Láska za času korony. To si myslím, že je velmi zajímavých pár příběhů dvojic.“

autor: jp