Medvědí táta Václav Chaloupek: Chtěl jsem být výtvarníkem, ale zvířata mi učarovala

30. duben 2015

Jméno Václava Chaloupka je spjato především s večerníčky o třech medvědech Vojtovi, Kubovi a Matějovi. Je bezesporu velkým milovníkem přírody, a to už od raného dětství. Jako kluk doma ale žádné zvířátko mít nemohl. Nejenom na to vzpomínal Václav Chaloupek v pořadu S vámi v Praze.

„Bydleli jsme v podnájmu, a tak mít doma nějaké zvíře nepřipadalo v úvahu. Spíš jsem chodil po lese a krmil jsem ptáky za oknem,“ popisuje v úvodu našeho rozhovoru.

Jeho dětství nebylo úplně růžové

Tatínka mu komunisté v 50. letech z politických důvodů zavřeli a směl ho vídat jen jednou za čtvrt roku na 15 minut.

Václavova cesta za životní láskou, prací se zvířaty, také nebyla přímočará. Studoval medicínu, odkud byl po roce 1968 vyloučen. „Mým snem nebylo stát se doktorem, chtěl jsem být malíř nebo ilustrátor, ale rodiče zasáhli. Říkali, my nechceme, abys byl bohém, chceme, aby ses živil slušně,“ vzpomíná.

Nakonec se stal alespoň učitelem kreslení na základní škole. „Učil jsem tři roky a dodnes se ke mně někteří studenti hlásí, nezkazil jsem jim život,“ směje se.

Než se konečně dostal ke zvířatům v zoo v Plzni, byl i výtvarníkem v ČSAD. Ze zoo pak jeho cesta vedla do televize. „Udělal jsem seriál o neoblíbených zvířatech, která jsem vodil do studia, to byla moje televizní premiéra.“

Václav Chaloupek samozřejmě nevynechal povídání o slavných medvědech, ani o jejich nástupcích Martinovi a Agátě a prozradil i to, na čem momentálně pracuje a co můžete vidět na obrazovkách České televize v nedaleké budoucnosti.

autoři: Oldřich Burda , Eva Dvořáková
Spustit audio