Maturanti a deváťáci by se mohli vrátit do školy v únoru, otevření čeká nejspíš i skiareály

22. leden 2021

Vláda v pátek prodloužila nouzový stav do 14. února. Zároveň na tiskové konferenci uvedla, že se žáci do škol nevrátí dřív než v únoru. Šanci dá nejspíš i lyžařským vlekům, které by se mohly otevřít na přelomu ledna a února.

„Nouzový stav je prodloužen do 14. února. Opatření zůstávají v platnosti. Jedinou výjimkou je úprava, která umožňuje činnost jeslí,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády.

Lesní kluby a lesní školky dál fungovat nemohou. „Není to snaha někoho poškodit, ale zařízení, která odpovídají školským zařízením, v provozu jsou. U zařízení, která si říkají lesní kluby, ale po formální stránce jde o spolky o vzájemnou výpomoc lidí, nemůžeme výjimku uplatnit,“ vysvětlil ministr zdravotnictví.

Vláda také jednala o obnovení prezenční výuky maturantů a „deváťáků“. „Cílem je, aby to bylo co nejdříve, ale musí to umožnit epidemická situace. Budeme o tom diskutovat příští středu. Návrat žáků se nestane dříve než 1. února,“ objasnil Blatný.

Ve stejném termínu by mohlo dojít i ke spuštění vleků. „Nevidíme zásadní problém v provozu vleků. Je jedno, jestli člověk jede nahoru jako lyžař nebo na saních. Je ale třeba zajistit, aby otevření vleků neznamenalo zvýšení mobility v celé zemi,“ řekl ministr zdravotnictví.

Blatný dodal, že provozovatelé vleků jsou podle něj schopni zajistit řád. „Je jen potřeba zajistit, aby to nebylo zneužito a neznamenalo to ještě větší přesun lidí do středisek. Když se podaří zajistit, co je dáno opatřeními, tedy neumožnit ubytování kromě opravdových služebních cest, tak otevření lyžařský areálů je na pořadu dne. Ale nebude to dříve než na přelomu ledna a února,“ vysvětlil.

Nový PES

Ministr potvrdil dřívější informace, že ke změnám v systému PES dojde k 1. únoru. „Ještě o tom budeme diskutovat v pondělí. Zatím bychom se bavili jen o stupni číslo 5, kde v novém systému jsou změny malé. Je zavedeno i kritérium zohledňující naplnění nemocnic, tedy 3000 osob na lůžkách a 450 lidí na JIP pro přechod do čtvrtého stupně,“ řekl.

„Co se týká škol, je tam zakomponováno zahrnutí posledních ročníků a maturantů. Ve hře je i otevření malotřídních škol. Budeme to vědět v průběhu příštího týdne. Ve středu, kdy budeme vědět další data, rozhodneme, kdo do školy půjde. Nebude to ale dříve, než další pondělí,“ doplnil Blatný.

Vláda se zabývala také tím, že okolní země zavádí povinně respirátory třídy FFP2. „Pořízení těchto respirátorů je finančně nákladné, není tak třeba je nyní v obchodech vykupovat. Jednáme s okolními zeměmi a zjišťujeme, v jakém stavu jsou. Budeme se snažit to s nimi harmonizovat, aby to bylo pro naše občany uchopitelné a nebyla to pro ně přílišná zátěž,“ vysvětlil ministr.

autor: jp | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio