Máte-li přání pro padající hvězdu, tak pozor, ne každá je ta pravá

1. červenec 2014

Spousta světelných průniků noční letní oblohou se totiž jako padající hvězdy jenom tváří. "Často jsou to jen rozžhavené kameny, smetí či kusy ledu, které se při pádu z oblohy v zemské atmosféře rozžhaví a vydávají se za hvězdy, které pak žádné přání nesplní," vysvětluje s úsměvem Ing. Jan Šifner, zástupce ředitele Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. Kdy by tedy měly padat ty "správné" hvězdy, jsme se zeptali v pořadu Třináctka Plus.

"Reálná letní obloha nebude z pohledu astronoma nic moc, protože těch úkazů tam příliš mnoho nebude. Docela zajímavá věc ale bude kolem neděle 6. července, kdy budou v jednom místě oblohy vidět 2 planety. Mars a Saturn. Bude tam také Měsíc téměř v úplňku a hvězda Spika. To bude zajímavé uskupení pozorovatelné vlastním okem," popisuje Jan Šifner.

"V srpnu očekáváme perseidy - meteorický roj či slzy svatého Vavřince, padající hvězdy plnící přání. Příroda si s námi ale zase zašpásovala, protože maximum tohoto roje bude v poledne 12. srpna, tedy u nás neviditelné. Vlastní roj by pak měl být aktivní někdy od poloviny července do zhruba 22. srpna," vysvětlil náš host.

Kdo rád pozoruje hvězdy dalekohledem, může navštívit 2 pražské hvězdárny. Buď straší a větší na Petříně, nebo menší v Ďáblicích - s lepším pohledem, protože není tolik oslněna světly z centra metropole.

Bohatá programová nabídka pražského Planetária ve Stromovce jistě přijde vhod v deštivých dnech.

Světovým unikátem je 6 planetárií v budově. V srpnu se sice jedno z nich, Cosmorama, na chvíli zastaví, aby po technickém zdokonalení bylo od září nejlepší v celé Evropě, s nejvíce a nejdokonaleji zobrazenými obrazovými body v kopuli, tedy hvězdami.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio