Mariam Rezaei, Jlin, Maja S. K. Ratkje & Stian Westerhus: Dekonstruovaná tradice na albových novinkách

14. březen 2024

Pořad plný albových novinek z experimentálních scén působí až futuristicky, a přece se tu všechny hudba opírá o tradici a o dřívější hudební proudy.

Silným a komunikativním způsobem je utvářena „blacktronika“ producentky Jlin, se kterou tentokrát spolupracují Björk či Philip Glass. Hudebnice, básnířka a aktivistka Moor Mother vyvolává démony britského kolonialismu. Skupina Kahil El’Zabar’s Ethnic Heritage Ensemble rekonstruuje v uvolněném a výtečném autorském gestu „velkou černou hudbu“, postjazzově i ritualisticky.

A z tradic staré Evropy? Norské duo Maja S.K. Ratkje & Stian Westerhus překvapivě odložilo veškerou elektroniku, v akustickém programu se ovšem pohybuje mezi písněmi a hlukem existenciální situace. Tenhle „postapokalyptický“ program se stal jednou z norských hudebních událostí roku. Velšská hráčka na gramofony a autorka Mariam Rezaei přijíždí poprvé zahrát k nám, viz brněnský festival pro hudební experiment FAUN. Program novinek, které snad mají nadčasovou jiskru, představuje i produkci labelu pro experimenty afrických, asijských a dalších kulturních kořenů Glitterbeat.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio