Malostranské náměstí má být pro místní i pro turisty

3. červen 2016

Malostranské náměstí čeká rozsáhlá rekonstrukce. Prvním krokem před jejím začátkem je zrušení parkoviště. To má zmizet už za měsíc. Hned poté se začne s úpravami. Podle náměstkyně pražské primátorky za Trojkoalici Petry Kolínské je nejdůležitější, aby se tento prostor oživil.

Náměstí je na atraktivním místě a podle Petry Kolínské se má stát místem setkávání lidí. „Rádi bychom, aby to bylo místo přístupné bez ohledu na to, kolik máte peněz v peněžence. Uvažuje se o tančírně, budou tam stoly a židle pro pořádání komunitních snídaní. Zároveň chceme respektovat noční klid. Bude to experiment, který v říjnu vyhodnotíme a pak uvidíme, co s tím místem dál,“ říká náměstkyně Petra Kolínská.

Podle ní je důležité, aby s aktivitami byli spokojeni místní lidé i turisté. Auta zmizí už od 1. července, kdy bude zrušeno parkoviště. „Poté, co odjedou auta, počítáme s drobnými terénními úpravami, ale nebude to nic drahého ani časově náročného.“ Plánuje se i celková rekonstrukce náměstí. V souvislosti s ní se mluví i o návratu sochy maršálka Radeckého. „Za sebe si myslím, že sochy do veřejného prostoru patří, a nevadilo by mi, kdyby se tam ta socha objevila. Ale je mnoho skupin a spolků, které s tím nesouhlasí, říká Petra Kolínská.

Čtěte také

Magistrát po několika letech příprav také dokončuje Metropolitní plán. Ten by měl být zveřejněn v nejbližší době. Schválen by měl být do konce roku 2020. Petra Kolínská ale připouští, že vzhledem k současné legislativní situaci se to nemusí stihnout.

Metropolitní plán bude zveřejněn v nejbližších dnech. „Každý se do něj bude moci podívat. Bude viset na webu Institutu plánování a rozvoje hlavního města. Když se tam občanům nebude něco líbit, můžou podat námitky a připomínky,“ vysvětluje Petra Kolínská, „a po prázdninách zveřejníme harmonogram projednání plánu s veřejností.“

Spustit audio