Malešice, Palmovka a Smíchov. V  Praze přibydou nová azylová místa pro lidi bez domova

30. listopad 2020

Přes den, ale hlavně v noci už začíná pomalu přituhovat. Teploty pod bodem mrazu můžou být nebezpečné například pro lidi bez domova. Některá města jim proto přes zimu nabízí několik míst, kam by se mohli aspoň na chvíli schovat. Jedno takové centrum vzniklo i v Malešicích v Praze 10 v areálu bývalého zámku.

„Budeme mít dohromady 30 klientů. Budou tady mít v každý místnosti mikrovlnku, rychlovarnou konvici, aby si mohli ohřát jídlo, dát si kafe nebo čaj,“ říkají Stanislav Fiala a Jitka Modlitbová ze společností Arcidiecézní charita Praha a Armáda spásy, které budou nové centrum v Malešicích provozovat.

„Velká změna oproti loňským letům je ta, že to není jen noclehárna, ale je to i denní centrum, takže to znamená, že tu můžou trávit celý den. Bude jim zajištěno jídlo a taky tady bude několikrát týdně zdravotní sestra.“

Centrum v Malešicích bude fungovat od 1. prosince do konce března. Přijít do něj budou moct jen muži od 18 let. Pití alkoholu tady bude zakázané, stejně jako zvířata. Kvůli šíření covidu budou pracovníci na recepci příchozím také měřit teplotu a průběžně je na ubytovně kontrolovat.

V Malešicích v Praze 10 vzniklo nové centrum pro lidi bez domova

Kromě Malešic se během zimy do péče o lidi bez domova zapojí nově i další dvě zařízení. „Jedno je komunitní centrum na Palmovce, které už funguje od jara, ale rozšíří dobu otevření, tam jde o denní služby pro ženy. Potom vznikne na Smíchově. To bude noclehárna, která bude úplně nová,“ říká pražská radní Milena Johnová z Prahy Sobě.

Pro lidi bez domova budou v Praze i přes zimu fungovat například hostely, které pro ně magistrát vyčlenil na jaře kvůli šíření koronaviru.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.