Magistrát plánuje zvýšit ceny za jízdu taxíkem. Zdraží sazba za kilometr i čekání

11. červenec 2019 09:00

Po třinácti letech chce vedení Prahy povolit vyšší ceny za jízdu taxíkem. Úředníci proto vypracovali návrh změny vyhlášky, ke které můžou ještě dnes lidé posílat své připomínky. Co všechno ve vyhlášce bude a kolik za cestu taxíkem zaplatíme?

Návrh na změnu vyhlášky reaguje podle radního pro dopravu Adama Scheinherra z uskupení Praha Sobě v první řadě na podnět ministerstva dopravy. Současné nastavení pravidel a cen pro taxislužbu v Praze je totiž podle ministerstva diskriminační, nezohledňuje smluvní dopravce. Zatímco běžní taxikáři jsou limitovaní maximálními sazbami, třeba hotelové taxíky využívají výjimku a se zákazníky si cenu stanoví dopředu. Jenže často několikanásobně vyšší. A vzhledem k tomu, že cestující jsou z velké části turisté, kteří neznají obvyklé ceny, a třeba dopravu na letiště jim zajišťuje hotel, často kývnou na výrazně nadsazené jízdné. Nově budou muset dodržovat limity stanovené magistrátem i tito řidiči. Platit mají třeba i pro jízdu se společnostmi jako je Uber nebo Bolt.

Změna sazby

Maximální částka za kilometr jízdy po Praze by měla být 36 korun, tedy o osm korun víc než teď. O dvacetikorunu se pak zvedne nástupní sazba, tedy na 60 a za minutu čekání pak zákazník nově připlatí korunu navíc, tedy osm korun. K té nejvyšší sazbě navíc nebude možné připočítávat žádné další poplatky. Magistrát tato čísla spočítal na základě nákladů a výdělků taxikářů. Těm to podle města umožní investovat víc peněz třeba do vybavení a na zlepšení komfortu zákazníků. Samozřejmě mají ale firmy i jednotlivci možnost vozit lidi za nižší sazby.

Pro i proti

Zástupci taxislužeb opatření vítají, třeba majitel společnosti AAA Radiotaxi Jiří Kvasnička ČTK řekl, že ceny teď konečně odpovídají evropskému průměru. Naopak někteří smluvní přepravci se změnami nesouhlasí, třeba v elektronických připomínkách na stránkách magistrátu se ohrazují proti nařčení z předražování jízdného. Předem stanovená a odsouhlasená cena podle nich navíc přispívá konkurenci mezi taxislužbami obecně.

Magistrát má do konce léta připomínky vyhodnotit a zpracovat, návrhem se budou zabývat radní nejspíš po prázdninách.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio