Loňskou nehodu na přejezdu v Uhříněvsi začal řešit soud. Řidič kamionu byl prý při srážce v bezvědomí

13. leden 2020 14:56

Soud v Praze v pondělí dopoledne řešil nehodu kamionu na železničním přejezdu u Uhříněvsi. Z obecného ohrožení je obžalovaný srbský řidič, který zůstal stát s vozem na trati mezi sklopenými závorami. Vlak následně do kamionu narazil, vykolejil a zranilo se v něm šest lidí.

Soudkyně Ivana Hynková dala nejdřív prostor obžalovanému řidiči, aby ten den nehody, tedy 6. září, znovu zopakoval. Osmašedesátiletý Srb, který je u nás ve vazbě, vyprávěl, že měl namířeno právě ze Srbska, přes Maďarsko, Slovensko a Česko až do Německa. U Uhříněvsi ale bloudil, navigace ho prý zřejmě táhla špatnou cestou, až se tedy ocitl u železničního přejezdu. Řidič si nevšiml výstražných signálů, že pojede vlak, prý se dokonce závory zvedaly, a tak na koleje vjel. Jenže ho na nich zase padající závory uvěznily. V tu chvíli se tak lekl, že během několika vteřin ztratil vědomí a vzpamatoval se až po srážce, když ho někdo tahal z kabiny.

Hrozí mu až osm let vězení

Proč spadlé závory neprojel, vysvětlil tím, že tu nechtěl dělat problémy. V Srbsku prý za jejich zničení můžete jít až na dva roky do vězení. Nicméně tvrzení, že nebyl při srážce při vědomí, je podle soudkyně jedna z věcí, která se zásadně rozchází s jeho výpovědí v přípravném řízení. Tehdy uvedl, že do bezvědomí upadl až po srážce. Na to argumentoval, že až dnes, před soudem, si uvědomil, že musí říkat úplnou pravdu. Zároveň si prý není vědom toho, že by porušil jakákoli pravidla. Od policistů ale víme, že se po cestě dopustil až třiadvaceti přestupků - třeba překročení povolené rychlosti nebo nedodržení povinných přestávek. Soud už vyslechl taky prvních šest svědků, včetně strojvedoucího.

Muž je obžalovaný z obecného ohrožení. Pokud mu soud vinu prokáže, může za mřížemi strávit až osm let. Jednání odročil soud na 24. února. 

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio