Loketský hrad a kolonáda v Mariánských Lázních budou na známkách

8. březen 2024 16:00

Kolonáda Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních je hlavním motivem nové příležitostné poštovní známky, kterou Česká pošta uvede do prodeje ve středu 13. března.

Kolonáda Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních

„Zájemci si budou moci známku pořídit i ve známkovém sešitku s osmi známkami a čtyřmi stejnými kupony, jejichž motivem je Rudolfův pramen s náznakem dřevěného proskleného pavilonu v romantickém slohu,“ říká ředitelka pobočkové sítě České pošty Martina Ivanová.

Námětem související obálky je interiér Kolonády Maxima Gorkého. Pod výtvarným návrhem je podepsána Lenka Vojtová. Celá emise vychází v nákladu 400 tisíc kusů a 8 tisíc sešitků.

Královský hrad vyjde v menším nákladu

Další novou známkou, kterou ve stejný den uvede Česká pošta do prodeje, je ta s názvem Krásy naší vlasti: Hrad Loket. Výtvarný návrh připravil Adolf Absolon a Martin Srb jej doplnil liniovou kresbou.

Hrad Loket na poštovní známce

Námětem známky je kamenný královský hrad Loket, který se na žulovém masivu tyčí déle než 800 let. Motivem související obálky je vstupní brána do hradu a budova markrabství, dnešní muzeum.

Známka vychází v nákladu 88 tisíc kusů.

Zájemci si mohou známky zakoupit na vybraných pobočkách pošty nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty a mohou ji využít na ofrankování vnitrostátního obyčejného psaní standard do 50 gramů v ekonomickém režimu dodání.

 

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Související