Lidi mě často považují za neschopnýho, říká autor Deníčku moderního fotra

25. leden 2016

Na začátku byl vyhazov z práce a rozhodnutí stát se otcem na mateřské. Dnes je díky tomu bývalý realitní makléř známým blogerem a nadějným spisovatelem. Autor Deníčku moderního fotra Dominik Landsman byl hostem pořadu Až na dřeň.

Vždycky jsem chtěl psát

Dominika Landsmana prý psaní bavilo vždycky: „Už v dětství jsem psal nesmysly, pohádky, v pubertě pak rozervaný emo texty, to jsem pořád dokola četl Kytici, a když jsem se uklidnil, začal jsem nárazově psát články do časopisů,“ vypravuje Dominik.

Deníček moderního fotra

Kniha Deníček moderního fotra vznikl na základě úspěšného blogu, který si Dominik Landsman založil, když se ocitl na mateřské. „Původně jsem nechtěl psát blog, ale knížku, ale usoudil jsem, že coby naprostý nýmand nemůžu hned psát knihu, tu mi nikdo nevydá, a tak jsem začal s blogem. Tak jsem se rozhodl, že budu psát postupně a ověřím si zpětnou vazbu,“ popisuje Dominik Landsmann začátky své spisovatelské kariéry.


Paměť nefunguje, takže projevy vzpomínání jsou víceméně náhodné a nemají řád. Onehdá jsem si například v noci z čista jasna vzpomněl, že mladej šel spát bez večeře, tak jsem mu udělal Sunar a šel ho vzbudit. Když jsem ho v postýlce nenašel, tak jsem si po několika vteřinách paniky zčista jasna vzpomněl, že není na noc doma a je u babičky. Jindy jsem zase přišel z nákupu, začal vařit oběd a náhle, z čista jasna, jsem si vzpomněl, že dítě je přikurtovaný v kočárku a řve za dveřma u výtahu.

Blog byl nakonec velmi úspěšný. „Asi byla díra na trhu,“ myslí si Dominik, „někdy po dvou článcích to postupně lidi začínali číst a do několika měsíců se to rozšířilo. A moje rodina to začala číst až jako poslední.“

Lidi mě označují za neschopnýho fotra

Deníček moderního fotra je psaný s humorem a nadsázkou, jenže to možná někteří čtenáři nechápou. „Často se potýkám s tím, že mě lidi označujou za neschopnýho fotra, co si nemá pořizovat děti, když je nezvládá. Spousta lidí si ale neuvědomuje, že to je spíš beletrie jen lehce inspirovaná životem, a ne nějaký časosběrný dokument. Jméno syna, jméno manželky jsou taky vymyšlený, spousta je toho vymyšlenýho. Byl by vlastně dobrej vtip, kdyby se ukázalo, že vlastně žádný dítě nemám,“ říká Dominik.

A co dál?

„Teď se živím tím, že píšu články do tištěných i internetových médií. Co se týká knížek, mám rozepsaný dvě. Teda rozepsaný. U jedný mám název, u druhý dvě stránky. První se pracovně jmenuje Strejda Láďa vaří jenom lečo a bude o čtrnáctiletým klukovi, který tráví prázdniny u strejdy v garsonce na sídlišti. Druhá knížka se jmenuje Nepohádka, už na ní mám v počítači udělanou složku, bude o čtyřicetiletým chlapovi, vyléčeným alkoholikovi, kterej se ocitne v pohádkovým světě. Taková jako Alenka v říši divů. Tak uvidím, co z toho bude.“

Spustit audio