Lidem, kterým je potřeba pomoct, by se pomoct mělo, říká fotoreportér Jan Šibík o uprchlících

12. březen 2016

Fotografie uprchlíků nejsou v současné době populární, přesto za uprchlíky náš přední fotoreportér Jan Šibík jezdí a fotí je. Otevřeně mluví i o svém vyhazovu z Reflexu. Prozradil, že fotí i na mobil a proč byl v afghánském vězení.

Jan Šibík fotí už přes třicet let. Jezdí tam, kde dochází ke konfliktům, sleduje nejdůležitější události ve světě. „V současné době je pro mě důležitá uprchlická krize, přestože lidé už jsou alergičtí na fotografie uprchlíků, protože se pořád opakují,“ říká, „ale co jiného bych měl fotografovat, než nejdůležitější událost minulého roku? Událost, která ovlivní naše životy a ovlivní i způsob života v Evropě.“

A ve focení uprchlíků hodlá pokračovat. „Přestože vím, že ty fotografie uprchlíků nejsou v současné době populární. Naše společnost není příliš pozitivně nakloněna uprchlíkům.“

Proč mají podle něj lidé z uprchlíků strach? „Když do Evropy přijde jeden a půl milionu uprchlíků, tak je jasné, že mezi nimi budou i špatní lidí. Právě to vyvolává strach. Ten strach o náš život, strach z těch špatných lidí je větší než třeba to, že tu budeme mít díky nim třeba víc rozmanitých kuchyní a restaurací. Já tomu rozumím. Na druhou stranu, protože už třicet let mapuju ty události, tak pořád ve mně je to, že těm lidem, kterým je potřeba pomoct, by se pomoct mělo,“ vysvětluje Jan Šibík.

V současné době můžete fotografie Jana Šibíka vidět na jeho retrospektivní výstavě v Českém centru. Z Prahy pak výstava poputuje do Vatikánu, Milána, Istanbulu a Berlína.

autoři: Petr Zajíček , jku
Spustit audio