Lidé si stále častěji chodí na Instagram i pro zprávy. Zajímá je koronavirus nebo klimatická změna

17. červen 2020

Instagram časem předstihne Twitter jako zdroj informací. Od roku 2018 se užívání této sociální sítě jako zdroje zpráv zdvojnásobilo. Nejvíce k tomu přispívají mladí lidé.

Podle studie The 2020 Reuters Institute Digital News Report používá Instagram více než třetina všech účastníků výzkumu, mezi lidmi pod 25 let jde dokonce o dvě třetiny. 11 procent ho užívá jako zdroj zpráv, což jej řadí jenom jeden procentní bod hned za Twitter. „Instagram je mezi mladými lidmi velmi populární. Velmi dobře reagují na příběhy, které jsou dobře a jednoduše vyprávěny skrze obrázky,“ cituje vedoucího výzkumu Nica Newmana server BBC.

Mezi tématy, která Instagramu pomohla, jsou klimatická změna, Black Lives Matter a koronavirus. „Neznamená to, že jedna sociální síť musí nezbytně nahradit jinou. Lidé mohou používat Facebook a Instagram nebo Twitter a Instagram,“ dodává Newman. Právě Facebook si mezi sítěmi, kam lidé chodí i pro zprávy, drží první místo. Za ním následují YouTube, WhatsApp, Twitter a Instagram. Facebook si navíc udržuje vliv i ve chvíli, kdy na něm lidé nejsou. Vlastní totiž jak Instagram, tak WhatsApp. Lidé ale nevěří všem zprávám, na které na sítích narazí: například jen 26 % z dotázaných uvedlo, že věří těm o koronaviru.

autor: Ondřej Hanko | zdroj: Radio Wave
Spustit audio