Lidé bez domova budou mít v zimě o 250 míst na spaní víc než po zbytek roku

21. říjen 2016

Lidé bez domova by měli letos v Praze zimu přečkat bez větších problémů. V nadcházejících zimních měsících mají k dispozici o 250 míst na spaní víc než po zbytek roku. Ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján věří, že to bude stačit.

V případě, že přijdou velké mrazy, bude připraveno, stejně jako loni, několik vyhřívaných stanů. „Tam bychom mohli poskytnout nocleh všem, kdo o to projeví zájem. Stany by stály u Naděje, u Florence a pravděpodobně i u nové noclehárny v Michli,“ vysvětluje Tomáš Ján.

Do nocleháren si bezdomovci s sebou nesmějí brát psy. „Pokud mají psa, tak do nocleháren nechodí, protože to vědí. My je tam vzít nemůžeme, je to z prostého důvodu, že nevíme, jestli je pes očkovaný, a kdyby někoho pokousal, tak je problém,“ říká Tomáš Ján.

Na podporu lidem bez domova začala tento týden v Praze kampaň s názvem Ulice není moje volba. Ta má pomocí billboardů a spotů upozornit na problémy těchto lidí a rozjela se záměrně právě před začátkem zimních měsíců. Chceme upozornit veřejnost, že to jsou stále lidé, i když jsou to bezdomovci, a že je potřeba troška tolerance.“

Spustit audio