Letošní Žižkovský masopust přinese i přenos z Ria de Janeiro

11. únor 2003

Tradiční zabíjačkou na nádvoří radnice Prahy 3 začne i letos Žižkovský masopust. Desátý ročník populárních slavností vypukne 28. února. V programu několikadenních oslav nebude chybět průvod masek, maškarní bál pro děti i dospělé, ochutnávka tradičních zabíjačkových jídel a projekce filmů. Překvapením oslav bude telemost s brazilským karnevalem v Riu de Janeiro.

Oslavy začnou tradiční zabíjačkou a následnou tiskovou konferenci na nádvoří radnice Prahy 3. Pokračovat se bude v sobotu v žižkovském Paláci Akropolis maškarním bálem - odpoledne pro děti a večer pro dospělé. Noční veselení zpříjemní skupina Sto zvířat a přímý přenos z brazilského karnevalu. V neděli v žižkovské hospodě U vystřelenýho oka budou moci zájemci ochutnat vyhlášené zabíjačkové delikatesy připravené radničními úředníky.

Další den se program přesune do kina Aero, kde se bude promítat pásmo dokumentů Mastnota, proložené filmy z karnevalů v Riu de Janeiro. K poslechu zahraje Sluneční orchestr.
Masopustní oslavy ukončí v úterý maškarní průvod, který projde celým Žižkovem. Po jeho skončení vyvrcholí veselí na Kostnickém náměstí, kde vystoupí například Divadlo Continuo a skupiny Traband a Krausberry. Vše ukončí ve 22:00 ohňostroj.
Pořadatelé navazují na středověkou tradici karnevalu, jehož cílem bylo obnovit v lidech životodárný optimismus. Veselice pořádají i další městské části, žižkovská je však v Praze zřejmě nejznámější.

Spustit audio