Letní opravy silnic v Praze: I letos budou uzavírky vidět, říká generální ředitel TSK. Třeba v ulici Chodovská, Ve Žlíbku nebo Kutnohorská

21. červen 2021

Štěpánka Duchková si tentokrát do pořadu K věci pozvala generálního ředitele Technické správy komunikací (TSK) Jozefa Sinčáka. Ptala se ho na chystané opravy a uzavírky silnic nebo na aplikaci nazvanou Změňte.to, kde mohou řidiči upozorňovat na výmoly na silnicích.

„Jako každý rok chystáme desítky větších a stovky menších oprav, které ve své podstatě znamenají větší nebo menší uzavírky,“ říká na úvod rozhovoru generální ředitel TSK Jozef Sinčák.

„Z těch nejvýznamnějších, které v současné době probíhají, mohu jmenovat uzavírku a opravu v ulici Chodovská, Ve Žlíbku, kde se opravuje most, a v ulici Kutnohorská – ta je specifická tím, že oprava potrvá 280 dnů, což je fakticky celá stavební sezona. Takže jako každý rok ty uzavírky budou ve městě vidět a je to dáno tím, že nelze vypustit stavební sezonu a neopravovat silnice,“ upřesňuje.

Jedním z důvodů, proč je uzavírek takové množství, je podle Sinčáka historický deficit týkající se financování údržby a oprav. „Podle mého odhadu je to nějakých 30, 40 miliard korun, které se historicky do oprav neinvestovaly. O to náročnější, složitější a větší jsou zásahy, které musíme realizovat,“ vysvětluje.

Aplikace Změňte.to

TSK řeší také výmoly a další poškození silnic. Zmapovat konkrétní výtluky jí pomáhá i mobilní aplikace Změňte.to, která je kromě zaměstnanců TSK přístupná i občanům. „Uživatel si stáhne aplikaci a má tam k dispozici šest, sedm druhů typických oblastí, kde chce nahlásit problém, ať už je to čistota ve městě, stav komunikace, stav zeleně,… a po zvolení volby se s využitím GPS odešle podnět do databáze, kterou TSK spravuje  týká-li se to objektu, které má TSK ve správě. A my na to potom reagujeme,“ upřesňuje generální ředitel TSK.

Co říká ke kontroverznímu sázení stromů v pražských ulicích do vyzděných kobek, které jsou následně zasypány lomovým prachem? Poslechněte si rozhovor s generálním ředitelem TSK Jozefem Sinčákem.

autoři: Štěpánka Duchková , ech

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.