Letní Letnou zahájila dechberoucí show. Festival slaví dvacáté narozeniny a nabídne 115 představení

17. srpen 2023 09:11

V Praze začíná 20. ročník festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Celkem nabídne 115 představení a pro jeho jubilejní ročník organizátoři připravili dechberoucí vodní show. Tu mohli diváci vidět už včera večer. Na místě natáčela létající redaktorka Sabina Vosecká.

„Nikdy jsem to neviděl a úplně mě to šokovalo,“ reagoval na zahajovací show jeden z diváků. „Bylo to fascinující, neuvěřitelný zážitek,“ souhlasí další návštěvnice.

Zahájení letošního ročníku Letní Letné bylo v režii projektu Pocta novému cirkusu, který vychází z díla AQUANAUTS Pompe Hedengrena. Nad vodní nádrží v Letenských sadech tak mohli diváci sledovat artisty zavěšené v třicetimetrové výšce, součástí show bylo hned několik živlů – voda, vzduch i oheň.

„Sehnat 32 závěsných akrobatů, kteří se nebudou bát zavěsit se do tak velké výšky, bylo trošičku náročnější. Tentokrát jsme zapojili i akvabely z SK Neptun,“ popisuje přípravy výkonná ředitelka festivalu Ivana Pěkná Vrbíková.

115 představení umělců z 15 zemí

Na Letní Letné se letos představí umělci z patnácti zemí, mezi české premiéry bude patřit třeba představení souboru Losers Cirque Company.

„Tentokrát se novinka jmenuje Loop, diváci uvidí pět performerů, z toho jsou čtyři vynikající tanečníci a pátý – Andrej Lyga  studoval nonverbál, takže umí vlastně všechno,“ přibližuje principál Losers Cirque Company Petr Horníček.

Letní Letná nabídne i bohatý doprovodný program a zabaví všechny věkové kategorie. Festival můžete navštívit až do neděle 3. září. 

Nechte na sebe dýchnout atmosféru zahajovací show a poslechněte si celou reportáž.

Zahájení festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související