Letíte na dovolenou a potřebujete test? Podstoupit ho můžete i na Letišti Václava Havla. Tady jsou podrobnosti

28. červen 2021

Pokud letíte do destinace, kde je před cestou nutný test na koronavirus, můžete si ho nechat udělat i na pražském Letišti Václava Havla. Jak to funguje? Zjišťovali jsme podrobnosti.

Odběrové místo na pražském letišti je umístěné ve spojovací chodbě mezi Terminály 1 a 2. Největší nápor bývá vždy před odletem, kdy lidé potřebují test na cestu, anebo po příletu ze zahraničí. I při návratu z některých zemí je totiž test potřeba.

Na odběrovém místě nefunguje žádný rezervační systém. Proto kdo test potřebuje, může přijít a odběr podstoupit. Primárně je odběrové místo ale určené pro lidi, kteří někam letí a mají už zakoupenou letenku. Ti, kteří mají žádanku na test od lékaře nebo hygieny, by se na letiště otestovat jezdit neměli.

Garance výsledků vyhodnocení PCR testů je tradičně do 48 hodin. Výsledek je ale možné obdržet i do jednoho dne – cena se liší podle toho, jestli lidé potřebují vystavit i mezinárodní certifikát o absolvování testu potřebný pro vycestování do zahraničí. Zdravotníci na letišti dělají i takzvané PCR testy Expres, kdy je výsledek do dvou hodin – za něj lidé zaplatí 7 500 Kč.

Testuje se i v Tuchoměřicích poblíž letiště

V blízkosti letiště je ještě jedno odběrové místo, a to na odstavném parkovišti v Tuchoměřicích. Několik cestovních kanceláří tam zajišťuje testování pro klienty, kteří si u nich zakoupili zájezd.

Funguje tak, že v momentě zakoupení cesty si zájemci můžou rovnou rezervovat i termín na PCR test – cena se pohybuje kolem 1000 Kč. Cestujícím stačí do tohoto odběrového místa dorazit čtyři hodiny před odletem a výsledek testu pak obdrží do 90 minut.

Spustit audio