Letiště Praha bude přísněji kontrolovat lahve s vodou, dětskou stravu a léky

28. leden 2014

Pražské letiště v Ruzyni se chystá na důkladnější kontroly cestujících. Už koncem tohoto týdne začnou v terminálech fungovat speciální detektory tekutin, gelů, dětské stravy a léků. Přísnější bezpečnostní opatření žádá po členských státech Evropská unie.

Předměty v objemu nad 100 ml budou kontrolovány bez výjimky pomocí speciálních skenerů. Letiště jich nakoupilo celkem osmnáct za zhruba deset milionů korun. Změna se podle mluvčí letiště Evy Krejčí týká i nákupu pití v duty free obchodech.

„Když si cestující pořídí tento nákup mimo naše letiště, a potom zde přestupuje, pak bude tento nákup kontrolován. Týká se to také nákupů přímo tady na letišti, pokud tady cestující stráví nějakou delší dobu, než se dostaví k bezpečnostní kontrole.“

Mluvčí je přesvědčená, že se kontroly zavazadel kvůli novému nařízení neprodlouží.

„Nepředpokládáme, že by tato bezpečnostní opatření výrazně prodloužily kontroly v terminálu dva. Máme speciální přepážku pro kontrolu těchto záležitostí. V terminálu jedna, kde tato kontrola není, máme skenery v každém gatu,“ řekla Eva Krejčí.

Ředitel pro bezpečnost na Letišti Praha Petr Hloušek připomněl, že režim omezené přepravy tekutin a gelů na palubách letadel platí už od roku 2006. Teď podle něj dochází jen k tomu, že bude kontrola těchto tekutin povinná.

„U dětské stravy například dosud stačilo, když matka stravu ochutnala, podle nového nařízení EU teď bude muset tato strava projít detekční kontrolou,“ uvedl Hloušek.

autoři: ima , ves , ank
Spustit audio