Létající redaktorka na zámku u Matěje Stropnického: Je to památka, která potřebuje hodně dřiny

Bývalý politik, trochu herec ale především novinář Matěj Stropnický se už před nějakou dobou rozloučil s životem ve městě a rozhodl se definitivně odstěhovat na venkov. Kdo by to byl ale čekal, že odejít  z města znamená odstěhovat se na zámek. A tak už druhým rokem žije Matěj společně se svým partnerem hercem Danielem Krejčíkem na zámku v Osečanech.

Když jsem za nimi do Osečan mířila, po cestě jsem přemýšlela, jaké to asi je, probouzet se v zámeckém pokoji s pocitem, že je tohle můj domov. Zase taková idyla to ale není. Tenhle krásný objekt je ve skutečnosti zchátralá památka, která potřebuje hodně péče a taky tvrdé dřiny. A tu si tady kluci užijí dosyta.

Létající redaktorka u Matěje Stropnického na zámku v Osečanech

Vítají mě před vchodem na nádvoří a s úsměvem na tvářích mě zvou dovnitř. Vystoupáme po starých dřevěných schodech do prvního patra. Z okna je odsud nádherný výhled do okolních lesů. Tohle prý taky kluky přesvědčilo zámek koupit. Dáváme si zázvorový čaj a jdeme natáčet.

Létající redaktorka u Matěje Stropnického na zámku v Osečanech

Na začátku byl nápad vysadit alej, pak nějakou dobu hledali staré opuštěné domy a přemýšleli taky o koupi mlýna nebo horské boudy v Krkonoších. Nakonec ale narazili na inzerát o prodeji zámku a místo se rozhodli hned navštívit. Život na zámku si mohli na tři měsíce vyzkoušet nanečisto, protože dostali od majitelů klíče.

Během našeho rozhovoru s Matějem pochopím, že práce kolem stále je a spousta ještě bude. A taky, že všechno nejde hned. Opravit kulturní památku totiž není jen tak a všechno trvá třikrát tak déle. Podotýkám, že zámek má celkem 28 místností a opravená je zatím jedna. Ta, ve které teď pár žije. K zámku taky patří téměř sedmihektarový pozemek lesů. Všechno tohle proto stojí obrovské úsilí a taky peníze.

I tak sám Matěj pořád tvrdí, že koupit zámek bylo prý jedno z jeho nejlepších rozhodnutí v životě a já jim v tom jejich počínání budu rozhodně držet palce.

Vaše #letajiciredaktorka

Spustit audio