La Godiva, švédská zpěvačka s česko-polskými kořeny

3. duben 2014

Ve svém středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítal Miloš Skalka krátce po 23. hodině dalšího ze série svých studiových hostů. Tentokrát přijala pozvání švédská zpívající autorka s česko-polskými rodinnými kořeny. Říká si La Godiva a představila nejen své nahrávky, ale rovněž písničky, které má ráda.

La Godiva (narozena ve Švédsku jako Teresa Nova 8. května 1992) je česko-polská zpěvačka, autorka a DJ. Její debutové nahrávky na EP nazvaném Farewell (Farewell, Liar, Unfair, Superficial a Hell no) se objevily na podzim roku 2012 na iTunes, Spotify a dalších světových hudebních serverech.

Žánr, ve kterém se La Godiva pohybuje, je mixem mezi house music a rhythm & blues, inspirací jsou jí Swedish House Mafia a americké zpěvačky Aretha Franklin, Madonna, Christina Aguilera a Whitney Houston. Když vyrůstala, poslouchala pro změnu anglické interprety - Beatles, Rolling Stones a Davida Bowieho.

Teresa začínala zpívat ve Stockholmu už v dětském věku, po „normální“ školní docházce pravidelně navštěvovala místní hudební školu. Kromě zpěvu se od šesti let věnovala hře na klavír a housle. V devíti letech začala psát první vlastní písničky a experimentovat s nahrávkami v domácím studiu. Jako první zde vznikla její nahrávka písně On my own z muzikálu Les Misérables/Bídníci.

Teresa, která si na hudební dráze říká La Godiva, se sice narodila, vyrůstala a žije ve švédském Stockholmu a po světě cestuje se švédským pasem, ale její rodinné kořeny jsou česko-polské. V devíti letech na čas žila s rodiči ve Velké Británii (ve městě Weston-Super-Mare), kde navštěvovala základní školu Corpus Christi Primary School. Po návratu do Švédska pokračovala ve studiích anglické základní školy a posléze navštěvovala anglickou střední školu (Internationella Engelska Skolan). Hovoří čtyřmi jazyky – švédsky, česky, polsky a samozřejmě anglicky.

V dětském věku vystupovala především v pásmech hudební školy, většinou hrála na housle a zpívala. Byla rovněž členkou místního kostelního sboru a pravidelně se účastnila jeho veřejných hudebních produkcí.

V šestnácti letech si ji vyhlédla jedna ze špičkových švédských modelingových agentur Stockholmsgruppen, pro kterou začala zanedlouho poté předvádět nové trendy v líčení pro rok podzim 2008. Teresu ale přece jenom mnohem víc lákala muzika, proto dala zanedlouho modelingu vale a začala se plně věnovat práci zpívající autorky a hudební produkci.

Písně z EP Farewell představila v roce 2012 v televizních programech hned několika zemí (Velká Británie, Švédsko, Česká republika). V následujícím roce vzniklo několik jejích videoklipů, vyprodukovala několik nových písní a představila se jako klubový i festivalový DJ. Před několika týdny vydala dva nové singly (Break a You Never Call Me Back), které představí i jako součást svého DJ setu, který odehraje 18. dubna na party Wonderland. Ta se uskuteční ve vyhlášeném pražském Klubu Mecca. V programu vystoupí vedle La Godivy mimo jiné DJové Danny Avila a Twoloud.

Co se týče České republiky, byla zatím La Godiva k vidění 12. března v televizním pořadu Dobré ráno, kde představila akustickou verzi své písně You Never Call Me Back.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio