Kytarový mág Štěpán Rak v Nočním proudu

19. březen 2015

V první hodině středečně-čtvrtečního Nočního proudu uvítal Miloš Skalka dalšího hosta ze série nočních studiových návštěvníků. Pozvání tentokrát přijal kytarový virtuos, skladatel a vysokoškolský profesor Štěpán Rak. Přišel do studia Reginy po návratu z mezinárodního hudebního festivalu v izraelském Tel Avivu. Štěpán Rak v létě oslaví kulaté 70. narozeniny.

Životní a umělecká dráha Štěpána Raka (narozen 8. srpna 1945) je podrobně zmapována v mnoha encyklopediích, v rozhovorech pro naše i zahraniční televize, pro rozhlas i pro hezkou řádku novin a časopisů. V roce 2000 se stal Štěpán Rak historicky prvním vysokoškolským profesorem kytary v České republice. Profesorem ho jmenoval tehdejší prezident republiky Václav Havel.

V roce 2001 byl Štěpán Rak jako vůbec první kytarista na světě pozván k sólovému vystoupení na slavné moskevské konzervatoři Petra Iljiče Čajkovského. Ohlas koncertu, kterého se zúčastnily špičky ruského hudebního života, byl zcela mimořádný a vyústil v další pozvání. V témže roce vystoupil společně s Alfredem Strejčkem s koncertním projektem k poctě Jana Amose Komenského Vivat Comenius v Mexiku. Mimochodem, bylo to už jejich čtvrté společné umělecké turné po americkém kontinentu, kde se jejich tvorba těší mimořádné přízni.

V roce 2002 vystoupil Štěpán Rak opět na Čajkovského moskevské konzervatoři a rovněž na prestižním světovém festivalu Moskevský podzim. K třiasedmdesáti zemím, které do té doby Štěpán Rak se svou kytarou navštívil, přibylo v onom roce ještě Japonsko.

Kytara, má láska

V roce 2003 vyšla společná kniha Jaroslavy Urbanové a Štěpána Raka Kytara, má láska. Je věnována velké osobnosti, zakladateli české kytarové školy, profesoru Štěpánu Urbanovi.

V únoru 2004 byl Štěpán Rak jako první český kytarista pozván na koncertní vystoupení do Číny. V divadle v Pekingu oslnil svým koncertem Chvála čaje. V březnu 2004 byl hostem mezinárodního kytarového festivalu Světoví mistři kytary, který se konal na západním pobřeží Spojených států amerických, v Kalifornii, kde se s mimořádným ohlasem setkala Rakova celovečerní suita pro sólovou kytaru Dvacet tisíc mil pod mořem.

V listopadu 2006 byl Štěpán Rak obdarován světovým unikátem z díla sochaře Jana Řeřichy - a sice kamennou kytarou. Tuto kytaru, která má zcela výjimečné a vpravdě unikátní rezonanční vlastnosti, využívá Štěpán Rak ve svém koncertním projektu Kytaroterapie.

Koncem listopadu roku 2007 oslavil Štěpán Rak koncertem na hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze čtvrtstoletí kytarové školy, kterou v roce 1982 na hudební fakultě AMU založil. Dalším významným okamžikem na jeho umělecké dráze bylo vystoupení 4. listopadu 2007 ve Florencii. V tamní Galerii Uffizi společně s Alfredem Strejčkem provedli Komenského Obecnou poradu před obrazem Komenského od Rembrandta.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.