Kynologové přišli s nápadem: Psi by dokázali vyhledávat bezpříznakové pacienty s covid-19

22. duben 2020

Jak využít speciálně vycvičených psů pro odhalování lidí s onemocněním covid-19? To teď zjišťují čeští kynologové, kteří vyvíjejí novou metodu. Podle nich totiž nakažený člověk změní pach, a to pes vycítí.

Nový projekt se jmenuje Dog for Doc a jeho vedoucím je Gustav Hotový, který byl dříve také šéfem českých kynologických záchranářů.

Podle kynologů změní onemocnění pach člověka podobně jako třeba tuberkulóza, malárie nebo rakovina. „Pokud se princip potvrdí, bylo by ideální využívat psy k detekci bezpříznakových pacientů i předmětů, které byly kontaminovány pachem z nemocného člověka,“ řekl mluvčí projektu Dušan Stuchlík. Čtyřnozí hlídači by tak mohli být využívaní k preventivním kontrolám třeba ve zdravotnických zařízeních, na letišti či nádraží nebo k ochraně personálu ve strategických podnicích.

Podle vedoucího projektu Gustava Hotového by taková akce v běžné situaci trvala mnoho měsíců i let. „Vše urychlíme tím, že budeme pracovat v uzavřeném prostředí na směny a nepřetržitě,“ řekl. Projekt je podle něj náročný na čas i ochranné pomůcky. Lidi, kteří budou pracovat se psy, musí například už nyní dodržovat karanténu a procházejí pravidelnou kontrolou a testováním.

Podobné projekty se psy na odhalování koronaviru zkoušejí odborníky už i ve Velké Británii, Izraeli, USA nebo Spojených arabských emirátech.

autor: jp | zdroj: ČTK
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.