Kvůli viru zika u nás není žádný důvod k panice

18. březen 2016

Virus zika se zatím v Česku objevil u tří lidí, všichni měli jen lehké chřipkovité příznaky. Lékaři testy prováděli celkem už několika desítkám lidí, u kterých nákaza nebyla potvrzena. U dalších několika lidí se teď čeká, jak dopadnou laboratorní testy. Vir se spojuje s případy narození dětí s malou hlavou a mozkem, objevuje se především v Latinské Americe. O nákaze mluvila v pořadu K věci primářka Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Virus zika byl dosud potvrzen u tří Čechů, kteří se po skončení onemocnění už nijak dál nesledují. „Pokud je jejich klinický stav dobrý, což u těch lidí byl, tak je sledujeme jen po krátkou dobu a žádná zvláštní opatření v tomto směru neděláme,“ říká Hana Roháčová.

V současné době se podle primářky Roháčové intenzivně zkoumá přežívání viru v organismu člověka. „Není úplně jisté, za jak dlouho virus z těla vymizí. Uvidíme, ale je doporučeno po onemocnění zejména u mužů používat po určitou dobu ochranu, protože virus přežívá ve spermatu.“

A jak je to s cestováním do zemí, kde se virus vyskytuje? „Je to na rozhodnutí každého, ale pokud se nejedná o gravidní ženu, pak asi není důvod k panice. Člověk onemocnět může, ale naprostá většina případků probíhá jako chřipkovité onemocnění, které proběhne dobře a dál se neděje nic. Rozhodně ale cestu nedoporučujeme ženám, které se chystají v krátké době otěhotnět nebo už jsou těhotné,“ vysvětluje Hana Roháčová.

Virus zika přenáší několik druhů komárů. U nás ale není důvod k obavám. „Náš komár nemoc nepřenáší a jeden z komárů, kteří onemocnění přenáší, se sice vyskytuje v jižní Evropě, ale jeho rozšíření sem za současných podmínek nehrozí,“ ujišťuje doktorka Roháčová. Virus je známý už desítky let. Do minulého roku se vyskytoval hlavně v některých oblastech Afriky a v Tichomoří. Loni se nákaza rozšířila v Jižní Americe, kde se objevilo několik tisíc případů.

Spustit audio