Kuvajtská metropole měla čtvrt hodiny vzdušný poplach

20. březen 2003

V hlavním městě Kuvajtu byl dnes kolem poledne místního času vyhlášen vzdušný poplach. Obyvatelé metropole podle zahraničních tiskových agentur sdělili, že bylo slyšet kvílení sirén; po patnácti minutách byl poplach odvolán. Představitelé kuvajtského ministerstva obrany dříve oznámili, že na severní část Kuvajtu dopadly dvě irácké rakety.

Zpravodaj agentury AFP napsal, že obyvatelé, kteří mají plynové masky, si je začali nasazovat. Podle kuvajtského ministerstva obrany na oblast Mutla na severu země dopadly dvě irácké rakety středního doletu. Každá z nich vážila tři tuny a byla vybavena konvenční hlavicí, uvedlo kuvajtské ministerstvo.

Bezpečnostní zdroj AFP řekl, že irácké rakety nikoho nezranily. Zpravodaj AFP uvedl, že kuvajtští a američtí vojáci si v panice nasadili plynové masky a kombinézy určené na ochranu před chemickými, jadernými a biologickými zbraněmi poté, co v Mutle zazněly silné výbuchy. Exploze bylo slyšet až v kuvajtské metropoli, vzdálené několik desítek kilometrů. Panika zachvátila i Kuvajťany, z nichž mnozí se snaží opustit zemi. Kuvajtská televize přerušila svůj program, aby obyvatele varovala, že situace je "velmi nebezpečná", a vyzvala je, aby zůstali doma. V ulicích kuvajtské metropole hlídkují kuvajtští vojáci.

Spustit audio