Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic
Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.
- 1 kuře
- 1 cibule
- 4 dcl sladké smetany
- mletá paprika
- špetka tymiánu
- špetka majoránky
- špetka libečku
- 2 lžíce sekané zelené petrželky
- sůl
- máslo
- mouka a olej na jíšku
Kuře naporcujeme, osolíme a poprášíme mletou červenou paprikou. Pekáč vymažeme máslem, nasypeme do něj nakrájenou cibuli, a na to položíme porce kuřete. V troubě pečeme přikryté asi ½ hodiny. Pak maso vyndáme na talíř, a do pekáče nalijeme smetanu. Přidáme tymián, majoránku, libeček a petrželku. Zahustíme jíškou, promícháme a provaříme. Do omáčky vložíme porce kuřete a v troubě dobře prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.