KULTURNÍ TIPY: Zpět do Tančícího domu nebo koncert Mira Žbirky pro zdravotníky

14. květen 2020

Na co kulturního dnes můžete zajít nebo na co se podívat online? Přinášíme čtvrteční kulturní tipy. 

 MIROSLAV ŽBIRKA ZAZPÍVÁ ZDRAVOTNÍKŮM

Zpěvák Miroslav Žbirka dnes zazpívá na podporu zdravotníků. Koncert odehraje od 18.30 v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Byli to právě zdravotníci z této nemocnice, kteří zpěvákovi několikrát pomohli. Zazní i velký hit Co bolí to přebolí, který Žbirka zazpívá se zpěvačkou Marthou.

„Je to i mé osobní poděkování, ve vinohradské nemocnici mi několikrát pomohli, když mi šlo o život. Vím, jak to teď mají těžké, a proto bych je rád alespoň tímto způsobem potěšil,“ uvedl Žbirka.

Akustický koncert Miroslava Žbirky začíná 18.30 a živě bude přenášet Radiožurnál.

OTEVÍRÁ SE TANČÍCÍ DŮM

Od čtvrtka 14. května mohou lidé opět navštívit Galerii Tančící dům a výstavu českého umělce a architekta Bořka Šípka. Retrospektivní výstavu, která měla původně končit v březnu, přerušila pandemie koronaviru krátce před jejím původním zakončením. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit až do 27. září 2020. 

Návštěvníky čeká na 200 skleněných předmětů a na 60 kousků designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl. Výstavu vidělo již několik desítek tisíc lidí. Pouze v červnu budou moci návštěvníci nahlédnout do technické zázemí Tančícího domu, které není běžně přístupné veřejnosti.

MLADÍ LADÍ STREAM: PRAGO UNION

Jedenáctý ročník festivalu Mladí ladí jazz je letos pouze na internetu. Tentokrát fanoušci uslyší koncert kapely Prago Union. Čitelný rukopis Prago Union už dlouhá letá skvěle funguje a samozřejmě nejvíce naživo. Pro stream Mladí ladí jazz si ale připravili speciální jazzový set.

Koncert bude streamovat Český rozhlas Vltava na svém Facebooku.

ZAČÍNÁ FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO DIVADLA

Šestý ročník festivalu Sněz tu žábu se odehraje online. I přes aktuální omezení se diváci můžou těšit na čtyři dny s frankofonní kulturou. Z Divadla NoD se živě odvysílají čtyři scénické skici poprvé přeložených frankofonních her, rychlokurz francouzštiny, koncert nebo záznamy francouzských inscenací, které se na festivalu představily v předchozích ročnících.

Všechny akce, které se v rámci festivalu odehrají, jsou kompletně tlumočeny, a tedy přístupné v českém i francouzském jazyce.

AUTOKINO V PLZEŇSKÉM DEPU2015

Do plzeňského areálu DEPO2015, jehož většina aktivit je nyní kvůli koronavirové krizi omezena, si můžete zajit do autokina. Při jeho vzniku se depo spojilo s týmem plzeňského filmového festivalu Finále, který musel být v jarním termínu zrušený. Od 14. do 17. května čeká diváky Autodepokina projekce filmů z české i americké produkce. Promítat se bude na LED obrazovku širokou 12 metrů, každé auto dostane vlastní přijímač na zvuk. 

Promítat se bude přímo na parkovišti areálu, kapacita je až 120 automobilů. Na programu jsou projekce snímků Vlastníci, Joker, Tenkrát v Hollywoodu, Příliš osobní známost, Rivalové, Poslední aristokratka a Rambo - Poslední krev.

autor: šte
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.