KULTURNÍ TIPY: Znovuotevření divadel a kin nebo Pražské jaro

25. květen 2020

S poslední fází uvolnění opatření proti koronaviru se k obvyklému životu vrací i kulturní život. Již v pondělí se divákům otevřou brány Divadla v Celetné v Praze. Opožděně zahájí svůj provoz i nové butikové kino na pražském Žižkově. Ve svém programu pokračuje i festival Pražské jaro, který se letos koná online. 

Otevření divadel

S uvolněním opatření proti koronaviru se od začátku týdne otevírají i česká divadla, herci se tak před diváky vrací pět týdnů před oficiálním uzavřením sezony.

Již od pondělí bude například hrát Divadlo v Celetné - spolek Kašpar připravil premiéru inscenace Protokol. Současná hra amerického dramatika a držitele Pulitzerovy ceny Tracyho Lettse je temnou komedií, která vznikala v době posledních amerických prezidentských voleb. Režisérem inscenace je Fillip Nuckolls.

Pátrání po Evě

Pětadvacetiletá Eva vyrůstala ve světě internetu a dodnes v něm žije. Její příspěvky na sociálních sítích šokují naprostou otevřeností – to je výchozí moment filmu s názvem Pátrání po Evě. Jeho online premiéru můžete v pondělí sledovat na portálu DAFilms. Dokument o dívce, která svůj život sdílí na sítích od patnácti let, bude možné shlédnout do 31. května. Online premiéru uvádí mezinárodní festival dokumentárních filmu Ji.hlava, premiéru v kině nabídne v pondělí pražský Světozor.

Nové kino se otevírá na pražském Žižkově. Půjde o butikové kino Přítomnost v domě Radost. Kino mělo být původně otevřeno v březnu, kvůli koronavirovým omezením bylo otevření přesunuto právě na pondělí.

Pražské jaro

V rámci letošního 75. ročníku festivalu Pražské jaro, který se koná online, vstoupí v Rudolfinu Adam Plachetka. Na koncertním pódiu ve 20 hodin představí Zimní cestu Franze Schuberta.

Na nahrávce jej na klavír doprovodil britský klavírista Gary Matthewman, na koncertu ke klavíru usedne David Švec.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka