KULTURNÍ TIPY: Pražské jaro, studentské filmy nebo divadelní hry o světové pandemii

20. květen 2020

Letošní 75. ročník Pražského jara čeká kromě online podoby další novinka. Vůbec poprvé v historii se část programu přesune do Brna, konkrétně do předsálí Janáčkova divadla. Zahájení čeká také festival studentského filmu FAMUFEST, který se od středy bude konat v pražských karlínských kasárnách. Středeční večer také bude bohatý pro milovníky divadla - online představení chystá například Divadlo na Fidlovačce nebo Divadlo na Dlouhé.

Pražské jaro v Brně online

Kromě online podoby letošního 75. ročníku pražského jara čeká ve středu festival i další novinka. Vůbec poprvé historii se přesouvá do Brna. V předsálí Janáčkova divadla odehraje koncert soubor Contemporary Orchestra. I pro ně půjde vůbec o první vystoupení v rámci Pražského jara.

Soubor uvede světovou premiéru skladby Zběsilost v srdci, kterou pořadatelé festivalu objednali u českého autora Jana Ryanta Dřízala. Brno Contemporary Orchestra v čele s dirigentem Pavlem Šnajdrem nabídne i skladby zahraničních tvůrců.

Koncert bude možné sledovat na internetových stránkách festivalu. Programem bude provázet Ondřej Havelka.

Festival studentského filmu

FAMUFEST, festival filmů studentů pražské FAMU, bude po odložení březnového termínu zahájen ve středu v pražských Kasárnách Karlín. Návštěvníci mohlo vyrazit přímo na místo na projekci filmů či na koncert, projekty však bude možné sledovat i z domova.

Divadlo na Fidlovačce

V internetovém prostředí zatím plně zůstává Divadlo na Fidlovačce. Bude tak pokračovat v projektu, v němž vybídlo zkušené i začínající divadelníky, aby napsali na téma světové pandemie krátkou hru. Projekt Dekamenron 2020, s podtitulem Deset autorů, mnoho herců a jeden vir, budou moci diváci sledovat již ve středu od osmi večer.

Divadlo v Dlouhé

Dáváte-li přednost osvědčené klasice, vstupte do internetového prostředí pražského Divadla v Dlouhé. Tam v sedm hodin večer začne záznam patnáct let staré inscenace Lhář od režisérky Hany Burešové.

Jedná se o netradiční pojetí klasické komedie o velkém lháři s přebujelou fantazií. S Leliem se mohou lidé podívat do dnešních Benátek v čase karnevalu, kdy se více než jindy stírají rozdíly mezi hrou a realitou, nebo snem a skutečností.

Divadlo J. K. Tyla

Následujících pět středečních večerů bude v Divadle J. K. Tyla patřit sérii speciálních představení, během nichž se postupně představí členové všech uměleckých souborů divadla. K netradičnímu programu využije pouze jeviště Nové scény, na kterém bude pro návštěvníky přichystáno 100 míst splňující aktuální hygienické podmínky.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.