KULTURNÍ TIPY: Otevření Národního technického muzea a Hradecký slunovrat

19. květen 2020

S uvolněním opatření i koncem nouzového stavu se zájemcům otevírají prostory dosud zavřených muzeí či galerií. Po dvou měsících tak bude možné znovu navštívit Národní technické muzeum v Praze. A v úterním streamu Hradeckého slunovratu nabídnou Ivan Trojan a Petr Czudek pozvánku na vystoupení Dejvického divadla v rámci odloženého festivalu.

Otevření Národního technického muzea

Národní technické muzeum na pražské Letné hlásí od úterý otevřeno. Po dvouměsíční pauze zve návštěvníky na bezpečnou prohlídku devíti expozici a šesti výstav.

Přístupná je diváky velmi žádaná výstava Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, stejně tak vyhledávaná Dopravní hala, kde jsou historické vagony, lokomotivy, automobily i letadla a lidé mohou zamířit i na výstavu věnovanou technice a přístrojům z doby totality, k atraktivním exponátům tam například patří maketa sledovacího kočárku vytvořená podle originální dobové dokumentace.

„Jsem velice rád, že se Národní technické muzeum opět otevírá pro návštěvníky. Děkuji kolegům za jejich práci v komplikovaných podmínkách a všem návštěvníkům, kteří do muzeum v blízké době zavítají. Pro jejich bezpečnost jsme udělali maximum a věřím, že budou mít pochopení pro určitá aktuální opatření. Především bych ale chtěl poděkovat zdravotníkům, hasičům a policistům za jejich mimořádné úsilí v posledních týdnech. Pro členy Integrovaného záchranného systému jsme jako alespoň malé poděkování připravili volné vstupenky do muzea,“ uvedl ředitel muzea Karel Ksandr.

Stream Hradeckého slunovratu

Ivana Trojana a Petra Czudka spojuje kromě dlouholetého přátelství také láska k divadlu a basketbalu. Nejen o tom spolu budou oba pánové hovořit ve streamu Hradeckého slunovratu v úterý od osmi hodin večer. Jejich rozhovor bude zároveň pozvánkou na představení Dejvického divadla „Vražda krále Gonzaga“, které bude v Hradci nad Moravicí v neděli 28. června.

Nově pořadatelé Hradeckého slunovratu vzkazují, že letos koronaviru navzdory festival bude - a to ve dnech 27. a 28. června, kde vystoupí mimo Dejvické divadlo také Jiří Pavlica s Hradišťanem nebo kapela.

autor: ela
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.