KULTURNÍ TIPY: Jatka78 jsou zpět a Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje online

27. květen 2020

Zpět do provozu se kromě vnitřních prostorů kaváren a restaurací vrací i řada kulturních institucí. Po více než dvouměsíční pauze ve středu například otevře scéna Jatka78. S řadou programů, zejména těch hudebních, ale dál pokračuje i online kultura.

SOČR na Pražském jaru

Festival Pražské jaro sice neoslavuje své 75. narozeniny podle původních plánů, ale i přesto se na tento ročník určitě jen tak nezapomene. Celý letošní program se musel přesunout do online prostoru. Z legendárního rozhlasového Studia 1 tak ve středu vysílá Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Pod taktovkou dirigenta Roberta Kružíka zazní mimo jiné díla Antonína Dvořáka nebo Leoše Janáčka. Rozhlasoví hudebníci ale nejsou známí jen díky vážným skladbám. V roce 2016 například vystoupili v pražském Fóru Karlín s populární kapelou Tata Bojs. Živý přenos bude dostupný buď na webu Pražského jara, nebo na stanici Českého rozhlasu Vltava.

Bert & Friends a 7krát3

Na živou hudbu ve středu zve do plzeňského DEPA2015 Radio Wave. V rámci jeho Live Sessions vystoupí třeba skupina Bert and Friends, která si za své album s názvem SUPR vysloužila nominaci na Cenu Anděl v kategorii objev roku. Přízeň fanoušků si ale získala už staršími písněmi jako Plody moří nebo Haluzinace. Kapela může zaujmout nejen růžovým širákem svého frontmana, ale hlavně i specifickým electro-popovým zvukem. S Radiem Wave Bert & Friends nespolupracují poprvé. V minulosti vystoupili už na Studio Sessions.

Společně s Bert and Friends vystoupí i objev oblíbeného Big Boss labelu, raper 7krát3, který je na Anděla nominovaný za videoklip k písni Promiň. Známý je i díky skladbě jako Boh dal love, na které spolupracoval s legendárním triem PSH, nebo písni Pobývám tu. Jeho pravděpodobně největším hitem je ale píseň Tygrovanej sprej, kterou nazpíval společně s Jiřím Kornem.

Jatka78 jsou zpět

Dveře do svého sálu ve středu otevírají Jatka78. Znovuotevření oslaví divadlo kabaretem POT a LESK, které připravoval mimo jiné i domácí soubor Cirk la Putyka. Inscenace s Eliškou Křenkovou nebo Janem Cinou bude ale zároveň dostupná i divákům na internetu. Jatka78 také připravují letní scénu, která bude fungovat až do konce července. Svoji premiéru na ní uvede například soubor Spitfire Company, konkrétně jejich provokativní satirická inscenace Prezidementi.

Kina už jedou naplno

Sály českých biografů se otevírají napříč celou republikou. Na dokumentární hit V Síti, který rozkrývá prostředí internetových sexuálních predátorů, si můžete zajít do brněnského Kina Lucerna, hradeckého Bio Centralu, budějovické Kotvy, Dukly v Jihlavě, ostravského biografu Luna a v Praze do kina Pilotů nebo Bia Oko.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.