KULTURNÍ TIPY: Benefiční koncert skupiny Tata Bojs nebo živý jazz na plácku v Malešicích

13. květen 2020

OnLive . Toto dvojslovo, které vzniklo spojením výrazů Online a Live, není jen součástí názvu naší každodenní rubriky kulturních tipů, ale ve svém jméně ho má například i dnešní koncert pražské skupiny Tata Bojs. Úterní tipy kromě něj přinášejí také živou hudbu v Malešicích nebo tři typy kina.

ONLINE

Tata Bojs OnLive

Tata Bojs z pražské Hanspaulky společně hrají už přes třicet let. Za tu dobu stačili sesbírat i řadu ocenění - například Andělů si už odnesli celkem pět. Mezi jejich nejslavnější písně patří například Opakování, Filmařská nebo Pěšáci. Právě poslední zmíněnou skladbu nahrála kapela i ve speciální upravené verzi pro Jizerskou padesátku. Ve středu vystoupí na podporu Nadačního fondu Šestý smysl. Tímto vysíláním Tata Bojs nahrazují tradiční benefiční koncert v Divadle v Celetné, který se musel kvůli koronaviru zrušit. Přenos můžete sledovat na speciální webové stránce od 20.00.

Studio Dva

I když se některá divadla už připravují na znovuotevření, většina sálů ještě zůstává prázdná. Na obýváková hlediště ale soubory nezapomínají. Pražské Studio Dva vysílá na svém facebookovém profilu pokračování online talk show s názvem Jsme s vámi. V jednom z předchozích dílů například vysvětloval Jan Kraus, jak to vypadá, když chválí své manželce jídlo.

Dobrou!

Dnes také vysílá například Divadlo F.X. Šaldy. To nabízí další díl programu Dobrou!, kde herci libereckého souboru předčítají na dobrou noc dospělým. Ve středu je na řadě povídka Karla Poláčka s názvem Pan Selichar v podání Martina Polácha. Přenos začíná ve 22.30 na Facebooku nebo YouTube divadla.

Podkroví Klicperova divadla

Na své příznivce nezapomíná hradecký soubor Klicperova divadla. Ten nabízí 35. pokračování své série s názvem Podkroví. Ve 20.30 se na Facebooku představí s programem Rozhovory o nápravě - Veverky v kleci nebo Obrátit zlo v dobro? Byznys v době pocoronavirové podle J.A. Komenského.

LIVE

Hrajeme do oken

Někteří hudebníci už pomalu online prostor opouští. Iniciativa Hrajeme do oken přináší hudbu nejen k nemocnicím a domovům pro seniory, ale například i do vnitrobloků. Dnes se hraje na pěti různých místech v Praze. Jedním z nich je i plácek v Malešicích, kde dnes například zazní hlas zpěvyčky Annamárie d’Almeidy s kapelou The Brownies. Více informací o projektu najdete na webových stránkách.

Tři možnosti pro filmové nadšence

Filmoví nadšenci mají ve středu tři možnosti. Online, live a tak napůl. V obývákových biografech promítá projekt Moje Kino LIVE snímek Nabarvené ptáče, otevřená kina nadále promítají český dokumentární hit V síti a zmíněnou třetí poloviční možnost nabízí festival ArtParking. Tam můžete sledovat film Vlastníci, ale sami ve vašem zaparkovaném voze.

Otevírají muzea

Lidé si už můžou tento týden zajít například do Národního muzea, Moravské galerie v Brně, Muzea hlavního města Prahy, Ostravského muzea nebo Východočeského muzea v Pardubicích. Všechny prostory zdůrazňují, že je nutné dodržovat zavedená bezpečnostní opatření.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.