KULTURA ONLINE: Znovuotevřené Muzeum hlavního města Prahy nebo online koncert Lenky Dusilové

12. květen 2020

Úterní OnLive tipy nabízí opět onlinovou i živou kulturu. Ode dneška si můžete zajít například do Muzea hlavního města Prahy nebo řady biografů po celé republice. Pro ty, kterým by se ale ještě za živým uměním nechtělo, nabízí online prostor stále pár hudebních, divadelních i filmových alternativ.

ONLINE

Lenka Dusilová na #kulturažije

Pro ty, kteří by chtěli dnes večer navštívit koncert, i když stále ještě ten onlinový, zahraje od 20.00 na mall.tv  zpěvačka Lenka Dusilová. Ta začala po šesti letech pracovat na novém albu, které mělo z části financovat i letošní jarní turné, které ale kvůli koronaviru neproběhlo. Peníze z dnešního vstupného tak šestinásobná držitelka Ceny Anděl použije právě na novou desku. Takto na svůj koncert speciálně pozvala příznivce Českého rozhlasu.

“Zdravím všechny posluchače Českého rozhlasu, velice ráda bych vás pozvala ke sledování přímého přenosu svého koncertu ve spojení s vizuálním umělcem VJ Aeldrynem. Koncert začíná ve 20.00 a budu moc ráda, když se připojíte.”

Pražské jaro v ArtZona speciálu

Svůj program také zahajuje jeden z nejslavnějších českých hudebních festivalů Pražské jaro. V ArtZona speciálu na ČT Art se představí například pianista Ivo Kahánek. Ten je spolu s druhým hostem dirigentem Jakubem Hrůšou čerstvým držitelem prestižního ocenění časopisu BBC Music Magazine. Tu obdrželi za nahrávku klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.

Klicperovo divadlo online

V online prostoru stále ještě zůstává i většina divadelních scén. Ve svém pravidelném vysílání tak pokračuje třeba hradecké Klicperovo divadlo. To dnes publiku v obývákovém hledišti nabízí už 34. díl programu s názvem Podkrovi, ve kterém diváky provede výstavou Charaktery žen. Přenos můžete sledovat na facebookovém profilu divadla od 20.30.

Dvakrát Havel

Své příznivce nezklame ani Divadlo na Vinohradech, které dnes odvysílá dokonce dvě hry Václava Havla. Konkrétně jedno aktovky Audience a Motýl na anténě. V hlavních rolích se představí například Marek Holý, Simona Postlerová nebo Jana Kotrbatá. Přenos bude dostupný od osmi hodin na webových stránkách divadla. Reprízu nabízí vinohradští i zítra od 14.00.

LIVE

Umění za čarou

Jedna z mála výstav, u které se lidé nemusí bát, že se nevejdou do bezpečnostního návštěvního limitu. Nový projekt Umění za čarou umístila Galerie hlavního města Prahy do prostorů metra - konkrétně do stanic Karlovo náměstí, Můstek, Náměstí Republiky a Florenc. Podle pražské radní pro kulturu Hany Třeštíkové není v tomto případě žádný rozdíl mezi návštěvníkem kulturní akce a cestujícím, takže by podle ní neměla pro výstavu platit jiná bezpečnostní opatření než pro samotné metro. Umělecká díla Krištofa Kintery, Jiřího Kovandy nebo Markéty Othové našla své místo na starých nepoužitých reklamních plochách, kde budou k vidění až do konce roku.

Otevírají se muzea a výstavní prostory

Ode dneška můžou lidé navštívit například Muzeum hlavního města Prahy, dům U Zlatého prstenu, zámecký areál Ctěnice, Podskalskou celnici na Výtoni nebo již od včerejška otevřené pražské mostecké věže a rozhlednu s bludištěm na Petříně.

V Síti se vrací do biografů

Nový dokument V Síti nabízí například Kino Pilotů, Bio Oko, hradecký Bio Central nebo Světozor.

Snímek, který se zabývá zneužíváním dětí na internetu, natočilo režisérské duo Vít Klusák a Barbora Chalupová. Třem dospělým herečkám s dětskými rysy se během deseti natáčecích dnů ozvalo téměř 2500 sexuálních predátorů. Soundtrack se znepokojujícím klipem vytvořil pro film zpěvák Tomáš Klus.

autor: jok
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.