Kulatých 80 let slaví jedna z největších zpěvaček všech dob - rocková babička Tina Turner

26. listopad 2019

Vyrůstala na farmě Nutbush v americkém Tenessee jako Anna Mae Bullock, se zpěvem začala v kostelním sboru. Život jí změnilo setkání s hudebníkem Ikem Turnerem, kterého si vzala za manžela a který jí otevřel cestu do světa showbusinessu.

Manželství skončilo v polovině 70. let v troskách. V 80. letech se Tina Turner vrátila na výsluní impozantním albem Private Dancer, to odstartovalo nejlepší období její hudební kariéry. Desítky hitů, 180 milionů prodaných desek a třeba osm cen Grammy z ní dělá jednu z nejúspěšnějších hvězd pop music, v Rock and rollové síni slávy je od roku 1991.  Po předcích je z jedné čtvrtiny Indiánka z kmene Čerokézů, ale teď je již několik let hrdou občankou Švýcarska a žije nedaleko Küsnachtu. V České republice vystoupila třikrát – poprvé v roce 1981 v pražské Lucerně, v roce 1996 málem zbořila stadión Bohemians v Ďolíčku a naposledy to samé provedla ve svých skoro 70 letech v O2 aréně v dubnu 2009. Tam oslavila 50 let kariéry. Dnes slaví kulaté jubileum, 80. narozeniny. Radio DAB Praha přeje vše nejlepší a největší hity Tina Turner budeme hrát celé úterý v našem playlistu.

autoři: Petr Jungmann , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.