Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině znovu funguje. Nenabízí ale dlouhodobé ubytování v Praze

11. červenec 2022 10:07

Zhruba po měsíci se dnes znovu otevřelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražských Vysočanech. To magistrát dočasně uzavřel 15. června kvůli přetížení ubytovacích kapacit ve městě. Ty pořád nestačí, centrum tak nebude nabízet v obnoveném režimu běžencům trvalé bydlení.

Čtěte také

Od sedmi hodin stály před budovou asistenčního centra desítky uprchlíků, další jednotlivci přicházejí. Ukrajinští obyvatelé si zde můžou vyřídit povolení k pobytu, zdravotní pojištění nebo se zaregistrovat u pracovníků úřadu práce.

Centrum bude fungovat pouze ve všední dny a nebude nabízet dlouhodobé ubytování, k dispozici bude pouze nouzové přístřeší. Přes opětovné otevření asistenčního centra kapacity ubytování v hlavním městě stále nejsou.

V Praze je podle primátora Zdeňka Hřiba z Pirátů v přepočtu na obyvatele až čtyřikrát víc ukrajinských uprchlíků než v jiných regionech. Praha centrum otevřela jen kvůli nařízení vlády, aby v každém regionu podobné zařízení fungovalo.

Primátor to označuje za chybné, už v červnu jednal s premiérem Petrem Fialou z ODS o tom, aby stát vypracoval systém, který by běžence motivoval k tomu, aby se usazovali i mimo hlavní město, a přesunul tam i část těch stávajících. Vláda chce provoz center na konci července vyhodnotit, pak se případně rozhodne, jak jejich provoz upravit.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio